MADR: Etichetarea produselor agricole ecologice
Etichetarea produselor obţinute din agricultura ecologică oferă consumatorilor asigurarea că produsele cu eticheta „ecologic” sunt obţinute în conformitate cu regulile şi principiile agriculturii ecologice.
Procesul şi procedurile de obţinere a produselor ecologice sunt reglementate de reguli şi principii de producţie stricte care pleacă de la calitatea pe care trebuie să o aibă pământul şi până la obţinerea produsului ecologic. Rolul acestui sistem de agricultură este, printre altele, de a produce hrană potrivită organismului uman, luând în considerare echilibrele locale, regionale şi încurajând folosirea resurselor existente, dar şi de asigurare a bazelor unei dezvoltări durabile a producţiei ecologice şi, respectiv, asigurarea funcţionării eficiente a pieţei interne. Pe eticheta aplicată produselor ecologice sunt obligatorii următoarele menţiuni: referirea la modul de producţie ecologic; sigla națională și sigla comunitară; numele şi codul organismului de inspecţie şi certificare care a efectuat inspecţia şi a eliberat certificatul de produs ecologic. Sigla naţională ,,ae”, specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică. Reamintim că aplicarea logo-ului Uniunii Europene pe produsele alimentare preambalate este obligatorie începând cu data de 1 iulie 2010, utilizarea acestuia rămânând opţională pentru produsele importate. Folosirea siglei comunitare trebuie să fie însoțită de indicarea locului de producere a materiilor prime agricole. Indicaţia poate fi de forma: „Agricultură UE”, atunci când materia primă agricolă a fost produsă în UE; „Agricultură non-UE”, atunci când materia primă agricolă a fost produsă în țări terțe; „Agricultură UE/non-UE”, atunci când o parte din materia primă agricolă a fost produsă pe teritoriul Comunității, iar altă parte a fost produsă în țări terțe. Sigla ,,ae”, proprietate a MADR, garantează că produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de inspecţie şi certificare aprobat. Regulile de utilizare a siglei ,,ae” sunt cuprinse în Anexa nr. 1 la Ordinul pentru modificarea şi completarea Anexei la Ordinul ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale nr. 317/2006 şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 190/2006 pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice. Dreptul de utilizare a siglei ,,ae” pe produsele, etichetele şi ambalajele produselor ecologice îl au producătorii, procesatorii şi importatorii înregistraţi la MADR.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.