Datele urmează să fie sunt centralizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si vor fi validate la nivelul Institutului Naţional de Statistică (INS).

Metodologia pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activităţi agricole a fost aprobată prin HG nr. 330/2014. Potrivit acestei metodologii, entităţile publice mandatate pentru propunerea normelor de venit sunt Direcţiile Agricole. Propunerile normelor de venit  se întocmesc corespunzător datelor statistice ale fiecărui judeţ, pentru categoriile de produse vegetale şi animalele prevăzute la art. 105 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prin consultarea structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură de la nivelul fiecărui judeţ. În consecinţă, Direcţiile pentru agricultură judeţene (DAJ) colectează de la fermierii agricoli persoane juridice si fizice de pe raza teritorială a judeţului datele privind producţia agricolă la culturile agricole, iar Institutului Naţional de Statistica (INS) colectează, la rândul său, date prin direcţiile sale teritoriale şi alte instituţii din subordine. După validarea datelor, acestea devin date oficiale şi sunt raportate la Eurostat. Pe baza producţiilor agricole realizate la nivelul judeţului sunt calculate  normele de venit în funcţie de care sunt impozitate persoanele fizice care desfăşoară o activitate agricolă, potrivit prevederilor art. 106 alin. (3) din Codul Fiscal. La stabilirea nivelului normelor de venit se specifică sursa datelor utilizate în ordinea următoare: Institutul Naţional de Statistică cu reţeaua sa teritorială; date operative colectate de DAJ de la organizaţii profesionale, operatori economici, registrul agricol, pieţe şi alte entităţi ce pot oferi informaţii în acest scop; structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultura de la nivelul fiecărui judeţ.

Calculul normelor de venit se face utilizând următoarele date primare: producţiile medii pe judeţ pe ultimii 3 ani; preţul mediu pe judeţ al produselor, pe ultimii 3 ani; cheltuieli efectuate pentru obţinerea producţiei. În situaţia în care nu există date statistice într-un judet, pentru un anumit produs, respectiv o anumită categorie de animale din cele prevazute la art. 105 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, Direcţiile judeţene întocmesc propuneri de norme de venit pentru care se utilizează datele INS de la nivel naţional. După definitivarea propunerilor, aceastea sunt transmise de către DAJ-uri la Direcţiile Generale regionale ale Finanţelor Publice (DGRFP) cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înaintea datei de 5 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit. În termen de 10 zile lucrătoare de la primire, DGRFP va aproba normele de venit propuse sau, în situaţia în care constată o diminuare a valorii la unele dintre acestea faţă de cele ale anului anterior, solicită revizuirea lor. Direcţiile judeţene de agricultură transmit normele de venit recalculate sau motivaţiile de menţinere a acestora la nivelul propus către DGRFP, cu cel puţin 10 zile lucrătoare înaintea datei de 5 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit. Reamintim că, din anul 2007, în cadrul MADR, funcţioneaza reţeaua de informaţii contabile agricole (RICA), înfiinţată în conformitate cu cerinţele europene, structură care are posibilitatea de verificare a producţiilor obţinute la nivelul fermelor agricole persoane juridice care deţin contabilitate, dar şi la nivelul fermierilor persoane fizice, pe baza liberei declaraţii.