Potrivit anunţului Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism, înscrierea planurilor de afaceri în cadrul acestui program se va face online în perioada 10 septembrie (ora 10:00) - 24 septembrie (ora 20:00).

Întreprinzătorii debutanți în afaceri pot să obțină de la stat, pentru propria afacere, o sumă de panâ la 10.000 de euro, potrivit schemei de minimis. Procedura de implementare pentru schema de minimis din cadrul Programului pentru stimularea înființării și dezvoltării microintreprinderilor de către intreprinzătorii debutanți în afaceri (Programul SRL-D) este inclusă în Ordinul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri nr. 1009/2015, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 666 si 666 bis din 2 septembrie. Prin intermediul Programului SRL-D, debutanții în afaceri pot obține finanțare nerambursabilă pentru planurile de afaceri, de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, însă de cel mult 44.821 de lei pentru fiecare beneficiar (10.000 de euro). În același timp, este necesară o contribuție proprie sau un credit bancar de minimum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Înscrierea planurilor de afaceri în cadrul acestui program se va face online în perioada 10 septembrie (ora 10:00) - 24 septembrie (ora 20:00), persoanele interesate având posibilitatea să proiectele pe site-ul www.aippimm.ro, pe baza de username și parolă, în sesiuni semestriale de 15 zile calendaristice, până la epuizarea bugetului alocat programului.

Pot înregistra societăţi cu răspundere limitată de tip SRL-D persoanele fizice, întreprinzători debutanţi în afaceri, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: au capacitate juridică deplină de exerciţiu; anterior datei înmatriculării societăţii în registrul comerţului nu au mai deţinut şi nu deţin calitatea de acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în Spaţiul Economic European. De asemenea, o condiţie impusă beneficiarilor eligibili este aceea de a nu fi beneficiat de alocaţie financiară nerambursabilă în cadrul Programului în anii anteriori. Solicitanţii pot beneficia de finanţarea nerambursabilă obţinută în cadrul Programului o singură dată. Nu se acordă ajutor financiar pentru societăţile ai căror asociaţi/administratori au calitatea de asociaţi/acţionari/administratori în cadrul altor societăţi beneficiare de alocaţie financiară nerambursabilă la oricare din Programele derulate de către Ministerul Energiei, IMM şi Mediul de Afaceri în anul 2015.

Reamintim că Programul guvernamental SRL-D este un program cu ajutorul căruia se vrea încurajarea și stimularea înființării și dezvoltării microintreprinderilor. Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea înființării de noi microintreprinderi, creșterea potențialului de accesare a surselor de finanțare și dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale întreprinzătorilor debutanți în afaceri în scopul implicării acestora în structuri economice private. Schema de minimis este valabilă pentru toate cele opt regiuni de dezvoltare ale țării. În acest an, bugetul alocat este de 19,3 milioane de lei, estimându-se că vor exista cel puțin 430 de beneficiari.