Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a anunţat că a modificat Ghidurile solicitantului pentru submăsurile din PNDR 2020 dedicate sectorului non-agricol din zona rurală.

Astfel, pentru submasura 6.2 - Înfiinţarea de activităţi neagricole în zonele rurale, sunt eligibili la finanţare solicitanţii care propun realizarea de activităţi aferente unui cod CAEN înregistrat la Registrul Comerţului, autorizat/neautorizat în condiţiile Legii 359/2004, doar dacă până la momentul depunerii Cererii de Finanţare nu au desfăşurat activitatea aferenta codului CAEN propus prin proiect. Sprijinul acordat prin această submăsură vizează crearea de noi activități non - agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural. Se acordă sprijin pentru unități nou înființate pentru activităţi non-agricole în mediul rural, ca de exemplu: investiții pentru producerea și comercializarea propriilor produselor non-agricole; investiții pentru activități meșteșugărești (artizanat, olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii); investiții pentru prestarea de servicii și agro-turism. Pentru a fi eligibili, solicitanţii care aveau deja autorizat codul CAEN propus prin proiect, trebuie să depună o declaraţie întocmită şi semnata de un expert contabil, din care să reiasă că întreprinderea nu a desfăşurat niciodată activitatea pentru care solicită finantare. Pentru submăsura 6.2, durata de monitorizare a proiectului a scăzut de la 5 ani la 3 ani de la data ultimei plăţi efectuate de către AFIR.

Prin Submăsura 6.4 - Crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole se urmăreşte: Stimularea mediului de afaceri din mediul rural; creşterea numărului de activităţi non‐agricole desfăşurate în zonele rurale; dezvoltarea activităţilor non‐agricole existente; crearea de locuri de muncă; creşterea veniturilor populaţiei rurale; reducerea diferenâelor dintre mediul rural şi urban; diversificarea activităţilor economice ale fermierilor sau membrilor gospodăriilor agricole prin practicarea de activităţi non‐agricole în vederea creşterii veniturilor şi creării de alternative ocupaţionale. În cadrul submăsurii 6.4 - Crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole, sunt eligibile proiectele care propun activităţi aferente unui singur cod CAEN. Se pot completa mai multe coduri CAEN doar daca acestea sunt aferente unui singur flux tehnologic, fără a obtine produse/lucrări/servicii diferite. Nu sunt eligibile proiectele ce presupun activităţi aferente mai multor coduri CAEN, care au intensităţi diferite ale sprijinului nerambursabil (70%, respectiv 90%). De precizat că atât pentru submasura 6.2, cât şi pentru submăsura 6.4, solicitanţii care îşi creează mai mult de un cont pe site-ul AFIR şi care depun mai multe proiecte în aceeaşi sesiune, vor avea toate proiectele declarate neeligibile.