Firmele mici din mediul urban vor putea depune cereri pentru obţinerea unui ajutor financiar nerambursabil cuprins între 25.000 şi 200.000 de euro, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a anunţat recent, deschiderea Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, primul apel de proiecte pentru microîntreprinderi ce vor primi finanţare. Potrivit unui comunicat recent al ministerului, solicitanţii vor putea depune proiectele pentru obţinerea finanţării timp de jumătate de an, mai exact în perioada 27 iulie - 27 ianuarie 2017. Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de finanţare nerambursabilă, cuprinsă între 25.000 și 200.000 de euro, banii fiind destinaţi, practic, dezvoltării afacerilor proprii. Totuşi, finanțarea nerambursabilă solicitată se poate situa la cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului, ceea ce înseamnă că beneficiarul va trebui să suporte, la rândul său, un procent de 10%, dar şi valoarea cheltuielilor neeligibile, care vor fi suportate integral de către acesta. Conform Ordinului MADR nr. 170/2016, ajutorul de minimis se consideră acordat în momentul în care dreptul legal de a beneficia de acesta este conferit întreprinderii, indiferent de data la care ajutorul de minimis se plătește. Ulterior, beneficiarul are obligaţia să păstreze, timp de zece ani, toate documentele referitoare la ajutorul de minimis primit în cadrul schemei pentru a demonstra respectarea tuturor condițiilor impuse de lege.

Ajutorul financiar acordat este considerat ajutor de minimis, ceea ce înseamnă că o societate nu poate primi, indiferent de sursa de finanțare, mai mult de 200.000 de euro în decursul a trei ani fiscali consecutivi, se arată în documentul amintit. Astfel, dacă societatea a primit finanțare nerambusabilă în ultimii trei ani, nu va putea solicita prin prezentul proiect decât diferența rămasă până la 200.000 de euro. Totodată, bugetul disponibil pentru primul apel de proiecte este de 234,12 milioane de euro, fiind estimată finanțarea unui număr de 1.200 de societăți din şapte regiuni de dezvoltare, respectiv: Nord-Vest, Vest, Nord-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Centru și Sud-Est. În plus, pentru a fi eligibil pentru acordarea sprijinului financiar, solicitantul nu trebuie să se afle în stare de faliment/insolvenţă, să facă obiectul unei proceduri de lichidare sau administrare judiciară sau să fi fost găsit vinovat, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pentru comiterea unei fraude/infracțiuni referitoare la obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora.

Pe lângă cererea de finanţare, Ghidul solicitantului precizează documentele depunerii proiectului, cum ar fi: actul constitutiv (statut, contract de societate), după caz; certificatul constatator emis de ORC; certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, dacă este cazul; actul de identificare a reprezentantului legal al proiectului declarații pe propria răspundere; situațiile financiare anuale ale solicitantului; documentele privind dreptul de proprietate sau folosință pentru imobil (teren și/sau construcții); certificatul de urbanism, în termen de valabilitate - pentru proiecte care includ execuția de lucrări de construcții; planul de afaceri. De precizat că un solicitant poate depune o singură cerere de finanțare. În cazul respingerii cererii de finanțare (în urma verificării preliminare sau a evaluării tehnice și financiare), aceasta poate fi redepusă ca urmare a corectării/ îmbunătățirii.