Contribuabilii vor putea să modifice electronic, începând cu 1 ianuarie 2018, categoriile de obligații fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal, prin Formularul 700, aprobat recent prin Ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

OPANAF nr. 2.372/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 747/18 septembrie conține modelul, precum și instrucțiunile de completare a Formularului (700) -Declarație pentru înregistrarea/modificarea categoriilor de obligații fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal, cod 14.13.01.10.01. Potrivit instrucțiunilor de completare menționate, Formularul 700 se va depune ori de câte ori contribuabilii/plătitorii solicită, ulterior înregistrării fiscale, înregistrarea în vectorul fiscal a unor noi categorii de obligații fiscale sau modificarea categoriilor de obligații fiscale declarative înscrise inițial în vectorul fiscal. Formularul 700 se va depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanță, prin intermediul Sistemului electronic național, la termenele stabilite de legislația în vigoare. Formularul 700 se va utiliza pentru modificări survenite în următoarele declarații depuse cu ocazia înregistrării fiscale inițiale: Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni/Declarația de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică (010); Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni/Declarația de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente (013); Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni/Declarația de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care nu au sediu permanent în România (015); Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni/Declarația de radiere pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România (016); Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni pentru persoane fizice române și străine care dețin cod numeric personal (020); Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni pentru persoane fizice care nu dețin cod numeric personal (030); Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni/Declarația de radiere pentru instituții publice (040); Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni/Declarația de radiere pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere (070).

Contribuabilii care s-au înregistrat fiscal odată cu înmatricularea în registrul comerțului vor selecta Formularul 070, în cazul persoanelor fizice autorizate, respectiv Formularul 010, în cazul celorlalți contribuabili care se înregistrează, potrivit legii speciale, la Oficiul Național al Registrului Comerțului. După cum se menționează și în referatul de aprobare ce a însoțit actul normativ în varianta de proiect, Formularul 700 nu se va utiliza pentru solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA. Reamintim că potrivit art. 88 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, modificările ulterioare ale datelor din declarația de înregistrare fiscală trebuie aduse la cunoștință Fiscului, în termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea și depunerea unei declarații de mențiuni. Conform prevederilor art. 86 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, declarația de înregistrare fiscală este însoțită de acte doveditoare ale informațiilor cuprinse în aceasta. Pentru înregistrarea/modificarea obligațiilor declarative care formează vectorul fiscal nu se depun, odată cu declarația de mențiuni, documente justificative. De precizat că prevederile OPANAF nr. 2.372/2017 se aplică, așa cum am menționat mai sus, începând cu această lună.