Ministerul finanţelor Publice a publicat un document cu noile modificări referitoare la întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile pentru 2020.

Anual, se reglementează condiţiile de depunere la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice a situaţiilor financiare anuale, respectiv a raportărilor contabile anuale întocmite de operatorii economici.

La fel ca până acum, au obligaţia să întocmească şi să depună raportări contabile anuale: persoanele juridice aflate in lichidare, potrivit legii;- subunităţile deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European; entităţile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, în condiţiile prevăzute de legea contabilităţii, şi care aplică reglementările contabile aprobate prin Ordinul MFP nr. 1.802/2014, cu modificările şi completările ulterioare; entităţile care aplică reglementările contabile aprobate prin Ordinul MFP nr. 2.844/2016, cu modificările şi completările ulterioare. Retratarea, înregistrarea în contabilitate a rezultatelor acesteia, întocmirea balanţei de verificare şi a situaţiilor financiare anuale, respectiv a raportării contabile anuale, de către societăţile ale căror valori mobiliare au fost admise la tranzacţionare în cursul exerciţiului financiar 2020 se efectuează potrivit Ordinului MFP nr. 2.844/2016, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru exerciţiul financiar al anului 2020, societăţile ale căror valori mobiliare au fost admise la tranzacţionare în cursul exerciţiului financiar 2020 întocmesc situaţiile financiare anuale individuale în baza IFRS prin retratarea informaţiilor din contabilitatea organizată în baza Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul nr. 1.802/2014, cu modificările şi completările ulterioare. Începând cu exerciţiul financiar al anului 2021, societăţile ale căror valori mobiliare au fost admise la tranzacţionare în cursul exerciţiului financiar 2020 ţin contabilitatea în baza prevederilor IFRS.

Depunerea la unităţile teritoriale ale MFP a raportărilor contabile anuale la 31 decembrie se efectuează în termen de 150 de zile de la încheierea anului calendaristic (în cazul firmelor), respectiv 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar - pentru celelalte persoane (ONG-urile). Situaţiile financiare anuale se întocmesc şi se publică, potrivit legii, în limba română şi în lei. Această unitate de măsură se va trece pe fiecare formular în parte. Potrivit prevederilor legale, entităţile completează datele de identificare (denumirea entităţii, adresa, numărul de telefon şi numărul de înmatriculare la registrul comerţului), precum şi datele referitoare la încadrarea corectă în forma de proprietate şi codul unic de înregistrare, fără folosirea de prescurtări sau iniţiale. În căsuţe trebuie trecute codurile care delimitează încadrarea entităţii.  Necompletarea corectă pe prima pagină a formularului „Bilanţ”, respectiv „Bilanţ prescurtat”, cu datele prevăzute la alin. (1) sau completarea formularelor cuprinse în situaţiile financiare anuale cu date eronate conduce la imposibilitatea identificării entităţii, aceasta fiind sancţionată potrivit prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.