Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, miercuri, lansarea a programului „Rabla pentru sobe”, potrivit căruia peste 50.000 de români vor primi cel mult 10.000 de lei pentru a-și înlocui sobele ineficiente, cu unele performante, cu randament înalt.

„Pentru prima oară lansăm în consultare publică un program de finanțare care își propune să înlocuiască sobele vechi, cu randament ineficient, cu unele noi, pentru există tehnologii care pot crește randamentul la peste 80%. (...) ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim să avem și un aer mai curat”, spune Mircea Fechet.

Programul este unul pilot și se adresează comunelor din 28 de județe ale țării din zona montană, respectiv Alba, Arad, Argeș, Bistrița-Năsăud, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timmiș, Vrancea și Vâlcea.

Fechet precizează că buget total inițial este de 500 de milioane de lei, care acoperă costurile pentru aproximativ 50.000 de sobe / 50 de sobe per comună.

Proiectul prevede că se finanțează 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.0000 de lei, inclusiv TVA.

De asemenea, sobele trebuie să aibă o putere nominală cuprinsă între 8 și 35 kw, cu un randament de minimum 80%.

„Primăriile se înscriu prin AFM în program. După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, persoanele fizice care doresc să înlșocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se pot înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Cei înscriși vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă”, potrivit proiectului.