Rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, este de 99,498 lei /1.000 litri.

Guvernul a aprobat marţi, 20 octombrie, alocarea unor sume pentru anul în curs precum şi pentru perioada 2015-2020 destinate plăţilor pentru motorina folosită în agricultură. Totodată, printre Hotărârile aprobate de Guvern se află şi Proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea unor acte normative privind schemele de ajutor care se acordă în agricultură. Este vorba despre modificarea HG 1174/2014, act care stabilește regulile și sumele alocate pentru plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură. Proiectul Ministerului Agriculturii stabileşte că ajutorul se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard la motorină și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură. În ceea ce priveşte noile reguli la depunerea cererii pentru ajutorul de stat, acestea stabilesc faptul că fermierul va trebui să depună cererea însoțită de originalul sau copia adeverinței emisă de Primărie, conform înscrisurilor din Registrul agricol, sau va cuprinde informații privind suprafețele și culturile menționate în cererea de plată unică pe suprafață depusă la APIA și pe care solicitantul le exploatează până la sfârşitul fiecărui an calendaristic aferent solicitării, în cadrul schemelor de plăți pe suprafață, în cursul anului de cerere. În situația în care solicitantul a depus adeverința emisă de Primărie, odată cu cererea de plată unică pe suprafață, adeverința își păstrează valabilitatea.

Dacă solicitantul exploatează, în cursul anului de cerere și a altor suprafețe și culturi, acesta are obligația depunerii unei adeverințe emisă de Primărie, în original sau copie, conform înscrisurilor din Registrul agricol, sau va cuprinde informații privind suprafețele și culturile în cauză. Plata ajutorului de stat se solicită Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură prin Centrele judeţene/locale, după caz, în baza unor cereri de plată adresate de beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare, cereri care trebuie depuse până la finele lunii următoare perioadei pentru care se solicită rambursarea. Cererile trebuie să fie însoţite de o situaţie centralizatoare a cantităţilor de motorină utilizate în perioada respectivă, precum şi de copii ale documentelor fiscale de vânzare a motorinei, emise de furnizori pe numele beneficiarilor. Mai apoi lucrătorii CJAPIA vor analiza solicitările şi documentele justificative depuse de către solicitanţi, în limita cantităţilor totale anuale aprobate prin acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare, determinând cantitățile de motorină pentru care acordarea ajutorului de stat şi a valorii acestuia, urmând ca situaţiile centralizatoare întocmite să fie trimise Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Pentru perioada 2015-2020, valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 4.422.000 mii lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, suma alocată pentru plata ajutorului de stat în acest an fiind de maximum 270.697,250 mii lei, bani asiguraţi de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2015.