Conform Ordinului publicat în Monitorul Oficial nr. 433 din data de 22 mai 2018, ajutorul disponibil prin intermediul acestui nou program de finanțare se acordă sub formă de împrumuturi, la un nivel mai scăzut al ratei dobânzii.

Întreprinderile care desfășoară activități în domeniul cercetării-dezvoltării și inovației, vor putea beneficia în perioada următoare de sprijin financiar pentru acoperirea unor cheltuieli de investiții sau de funcționare pe durata de realizare a proiectului de investiții. Ajutorul acordat nu poate depăși 200.000 de euro pe durata a trei ani consecutivi și va fi acordat de instituții financiare ce vor fi selectate de către finanțator în acest scop. Schema de finanțare se aplică de la data publicării sale în Monitorul Oficial, respectiv 22 mai 2018 și până la finalul anului 2020, bugetul total alocat fiind de peste 15 milioane de euro, în sume anuale egale. Banii vor fi administrați de către Fondul European de Investiții și vor fi alocați prin intermediul unor intermediari financiari ce vor fi selectați în perioada următoare, prin intermediul unui apel pentru expresii de intenție. Potrivit prevederilor legale, intermediarii financiari vor avea următoarele atribuții: să verifice eligibilitatea întreprinderilor care solicită finanțare; să verifice îndeplinirea condițiilor privind ajutoarele de minimis încasate de către întreprinderi; să asigure recuperarea ajutoarelor de minimis, în cazul în care întreprinderile furnizează date sau informații incorecte.

În ceea ce priveşte întreprinderile, acestea trebuie să îndeplinească cel puțin unul dintre următoarele criterii de eligibilitate: beneficiarul sau unul dintre asociații sau acționarii acestuia se află în proces de a înregistra cel puțin un drept tehnologic (brevet de invenție, desen industrial, drept de autor asupra unui program informatic, etc), iar suportul financiar este direcționat spre acțiuni menite să susțină implementarea acestui drept tehnologic; beneficiarul sau unul dintre asociații sau acționarii acestuia a primit din partea unei instituții naționale sau europene, cu relevanță în domeniu, un premiu de cercetare, dezvoltare sau inovare; beneficiarul este o întreprindere inovativă ce poate produce într-o perioadă de timp previzibilă produse sau servicii noi sau substanțial îmbunătățite; beneficiarul este o întreprindere inovativă, iar cel puțin 10% din costurile sale de funcționare reprezintă cheltuieli de cercetare sau dezvoltare; beneficiarul intenționează să utilizeze finanțarea în scopul inovării.

Sunt eligibile activitățile din domenii precum: industria alimentară; industria textilă; fabricarea de mobilă; comerț online; tehnologia informației; cercetare și dezvoltare;  activități de arhitectură și inginerie. Cele mai importante cheltuieli eligibile sunt, conform schemei de minimis, următoarele: cheltuieli de personal cu cercetătorii sau personalul auxiliar angajat în proiect; achiziția de utilaje (inclusiv second-hand) și echipamente necesare introducerii rezultatelor inovării în activitatea de producție; utilaje și echipamente necesare obținerii unei eficiențe ridicate a proceselor de producție; asigurarea capitalului de lucru; achiziția de materii prime și materiale consumabile; aplicații informatice, licențe;  obținerea, validarea și protejarea brevetelor de invenții; servicii de sprijinire a inovării (cercetare de piață, abonamente, bănci de date, etc).