Norme obligatorii pentru producătorii de produse cu caracteristici tradiţionale
Produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale sunt cele atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Conform prevederilor Ordinului nr. 34/2008, unităţile care fabrică produse alimentare care beneficiază de derogări de la Regulamentul (CE) 852/2004 trebuie să deţină: un spaţiu de lucru de mărime suficientă pentru ca recepţia materiei prime şi prepararea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale să se desfăşoare în condiţii igienice adecvate; construcţia trebuie să fie realizată astfel încât să excludă contaminarea materiei prime şi a produselor alimentare; un spaţiu pentru depozitarea produselor finite în condiţii corespunzătoare; un număr adecvat de facilităţi pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor cu apă caldă şi rece curentă sau cu apă premixată la o temperatură adecvată; facilităţi pentru igienizarea containerelor folosite pentru transportul materiei prime, precum şi a echipamentelor şi ustensilelor folosite pentru fabricarea produselor alimentare. De asemenea, unităţile sunt obligate să aibă: ventilaţie adecvată, naturală sau artificială, şi, acolo unde este necesar, facilităţi pentru evacuarea aburilor şi vaporilor; iluminat natural sau artificial adecvat; un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru stocarea detergenţilor şi dezinfectanţilor; folosirea detergenţilor şi dezinfectanţilor trebuie să fie urmată de spălare şi clătire cu apă potabilă; un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru stocarea materialelor de igienizare şi de întreţinere; un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru păstrarea echipamentului de protecţie al persoanelor care prepară produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale; mijloace corespunzătoare şi eficiente de protecţie împotriva dăunătorilor; sursă de apă potabilă, care să respecte cerinţele stabilite de lege; containere speciale cu închidere ermetică pentru deşeurile şi subprodusele care nu sunt destinate consumului uman; sisteme de drenare şi evacuare a apelor reziduale, care să corespundă condiţiilor de igienă prevăzute de legislaţia în vigoare; persoanele care prepară şi/sau manipulează materiile prime şi produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale trebuie să respecte un nivel ridicat de igienă personală, să poarte îmbrăcăminte de protecţie şi să facă dovada stării de sănătate printr-un act medical eliberat conform legislaţiei naţionale în vigoare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.