Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță într-un comunicat lansarea sesiunii de depunere proiecte din cadrul Măsurii 6 - Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor, Submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri – diaspora.

Sesiunea de depunere a prouectelor se va desfășura în perioada 4 ianuarie 2021, ora 9.00 - 4 mai 2021, ora 16.00. Alocarea financiară pentru sesiunea continuă anuală de depunere proiecte pentru tinerii fermieri din diaspora este de 20.000.000,00 euro. Noutatea acestei sesiuni constă în eliminarea unor condiții care trebuiau îndeplinite pentru accesarea submăsurii, ceea ce conduce la facilitarea accesului tinerilor din diaspora care vor să se instaleze ca tineri fermieri în zonele rurale și să dezvolte exploatații agricole. Finanţarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranşe, respectiv: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăşi trei ani (cinci ani pentru exploataţiile pomicole) de la semnarea contractului de finanţare. Acordarea sprijinului va fi proporţională cu gradul de îndeplinire a Planului de afaceri. Mai multe informații privind condițiile de participare generală, detalii cu privire la depunerea proiectelor, pragul minim privind scorul unui proiect și pragurile de calitate lunare vor putea  fi găsite accesând www.afir.info.

De asemenea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat într-un comunicat de presă că sesiunea de depunere a cererilor de finanţare din cadrul Măsurii 4 - Investiţii în active fizice, Submăsura 4.2 Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole – componenta investiţii în abatoare de capacitate mică în zona montană se prelungește până la data de 31 martie 2021, ora 16.00. Iniţial, termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare pentru realizarea abatoarelor de capacitate mică în zona montană a fost 31 decembrie 2020, iar plafonul -300.000 de euro pe proiect. AFIR a anunțat la lansarea sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul Măsurii 4 - Investiții în active fizice - Submăsura 4.2 - “Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole – componenta investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană”,  că vor fi alocate fonduri toatele de 12.930.334 euro. Mai multe informații privind condițiile de participare generală, detalii cu privire la depunerea proiectelor și pragurile de calitate lunare vor putea fi găsite accesând www.afir.info.