Inspectorii ITM Bihor au dat luna trecută 22 amenzi, în valoare totală de 1.510.000 lei, și un avertisment, pentru munca nedeclarată.

 

Luna trecută, au fost depistate 23 societăți comerciale care practicau muncă nedeclarată, fiind identificate 141 de persoane prestând activitate nedeclarată. Dintre acestea: 137 persoane din cadrul a 20 unități nu aveau încheiat contract individual de muncă; trei persoane au fost depistate prestând activitate din cadrul a două unități cu contractul de muncă suspendat; o persoană din cadrul a unei unități presta activitate cu depășirea duratei timpului de muncă stabilit în contractul individual de muncă cu timp parțial.

Pentru munca subdeclarată (acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariului şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale,) s-a aplicat o amendă în valoare totală 8.000 lei. A fost depistată o societate comercială care practica muncă subdeclarată, fiind identificată o persoană prestând activitate subdeclarată.

Pentru deficienţele constatate, pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicate menţionate mai sus,  au fost dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate.

Exemple de domenii de activitate în care s-a depistat muncă nedeclarată/subdeclarată: curățenie, transport, comerț flori.

Una peste alta, în luna mai, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, au fost controlate un număr de 283 unităţi; s-au aplicat un număr de 258 sancţiuni contravenţionale, din care 58 amenzi în cuantum de 1.685.110 lei şi  58 avertismente. Bihor, luna trecută: 11% (29) au fost sancţiuni în domeniul sănătate şi securitate în muncă; 89% (229) au fost sancţiuni în domeniul relaţiilor de muncă.

În domeniul sănătate şi securitate în muncă, numărul unităţilor controlate în luna mai este 113, pentru abaterile de la normele de securitate şi sănătate în muncă s-au dispus de măsuri de remediere şi au fost aplicate 29 sancţiuni contravenţionale, din care 19 sunt avertismente și zece amenzi în valoare total de 78.000 lei.

În domeniul relaţiilor de muncă, luna trecută au fost cuprinse în activitatea de îndrumare şi control un număr de 170 unităţi din domeniul public, mixt şi privat. Au fost constatate încălcări ale reglementărilor legale în vigoare în domeniul legislaţiei muncii, Codului Muncii, H.G.161/2006 etc.

Pentru abaterile de la reglementările legale în vigoare s-au dispus diferite măsuri de remediere şi au fost aplicate un număr de 229 sancţiuni contravenţionale, dintre care 181 avertismente (79% din totalul sancţiunilor în domeniul RM) şi 48 (21% totalul sancţiunilor în domeniul RM) amenzi în valoare totală de 1.607.100 lei.

În domeniul relațiilor de muncă, din totalul de 229 sancţiuni: 205 (90% din total sancțiuni) sunt sancţiuni pentru neconformităţi altele decât munca nedeclarată, din care: amenzi în cuantum total de 89 100 lei și 180 avertismente; 24 (10% din total sancțiuni) sunt sancţiuni pentru neconformităţi pentru munca nedeclarată și subdeclarată, din care: 23 amenzi în cuantum total de 1.518.000 lei și un avertisment.