Prin această măsură se urmărește diversificarea veniturilor persoanelor din mediul rural și stimularea activităților alternative la agricultură.

Beneficiari

În cadrul programului PNDR 2014-2020, una din măsurile de finanțare adresate mediului rural este și Măsura 6.4. - Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole. Beneficiarii eligibili pentru Măsura 6.4. sunt: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente în spațiul rural; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou-înființate în spațiul rural, care fac dovada cofinanțării; ferme care își diversifică activitatea de bază, agricolă, prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabilă în categoria micro-întreprinderilor sau a întreprinderilor mici. Dintre domeniile de activitate eligibile menționăm: investiții pentru producerea și comercializarea produselor non-agricole proprii (fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hărtie și carton; activităţi de prelucrare a produselor lemnoase; industrie metalurgică, fabricare construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente; fabricare produse electrice, electronice; producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile; investiții pentru activități meșteșugărești, cum ar fi: activități de artizanat și alte activități tradiționale non-agricole (olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.); investiții pentru prestarea de servicii; investiţii pentru infrastructură în unităţile de primire turistică de tip agro-turistic, proiecte de activități de agrement; producere de combustibil din biomasa (ex.: fabricare de peleți) în vederea comercializării.

Cheltuieli eligibile

Cheltuielile eligibile finanțate prin Măsura 6.4. Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole sunt: Construcţia, extinderea și/sau modernizarea și dotarea clădirilor; achiziţionarea inclusiv în leasing de noi utilaje, instalaţii și echipamente, costuri de instalare; investiții intangibile: achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci. Printre condițiile în care se acordă finanțarea se numără: activitatea micro-întreprinderilor și întreprinderilor mici, din spațiul rural va fi desfășurată în spațiul rural și cel putin 80% din noii angajați trebuie să aibă domiciliul stabil în spatiul rural; solicitantul trebuie să asigure cofinanțarea investiției; locurile de muncă pentru noii angajati să fie prevăzute cu normă întreagă; solicitantul să demonstreze viabilitatea economică a investiției; intreprinderea nu trebuie să fie în dificultate; sprijinul public nerambursabil prin Măsura 6.4. va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis și nu va depăși 200.000 Euro/beneficiar pe 3 ani fiscali. Precizăm că valoarea sprijinului public nerambursabil va fi de 90%.