Directorul general al Ministerului Energiei, Mircea Valentin Cârlan, prefectul Dumitru Țiplea și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, s-au întâlnit ieri cu primarii din Bihor pentru a-i învăța cum să facă rost de bani pentru a produce energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum.

 

Întâlnirile au fost găzduite de prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, iar la discuții a fost prezent și subprefectul Botházy Nándor. Directorul general din Ministerul Energiei le-a prezentat primarilor posibilitățile de finanțare a unităților administrativ-teritoriale pentru producția de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum.

Uniunea Europeană finanțează, prin Fondul pentru Modernizare, investițiile în sisteme energetice, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în energie, industrie și transport și pentru a îmbunătăți eficiența energetică.

Fondul cuprinde mai multe programe cheie: surse de energie regenerabile și depozitare de energie; înlocuirea cărbunelui și echilibrarea rețelei; modernizarea și construcția de noi secțiuni de infrastructură energetică; hidrogen verde; cogenerarea de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termie; energie nucleară; eficiența energetică în facilitățile industrial incluse în EU-ETS; biocombustibili.

Suma alocată României prin Fondul pentru Modernizare este de 1,1 miliarde de euro.