Conform unui raport al Comisiei Europene, datorită Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (RASFF), numeroase riscuri în materie de siguranţă alimentară au fost evitate sau atenuate şi controalele de siguranţă garantează că produsele noastre alimentare sunt sigure.

RASFF joacă un rol esenţial în garantarea siguranţei "de la fermă la consumator" prin declanşarea unei reacţii rapide în cazul detectării unui risc privind siguranţa alimentară, membrii sistemului RASFF fiind informaţi rapid cu privire la riscuri grave constatate în legătură cu alimente sau furaje, astfel încât aceştia să poată reacţiona la ameninţările la adresa siguranţei alimentare în mod coordonat pentru a proteja sănătatea cetăţenilor UE. Potrivit comisarului responsabil cu politica în domeniul sănătăţii şi al protecţiei consumatorilor, John Dalli, consumatorii europeni beneficiază de cele mai înalte standarde de siguranţă alimentară din lume. Sistemul rapid de alertă al UE pentru alimente şi furaje reprezintă un instrument esenţial, deoarece permite identificarea şi eliminarea riscurilor de pe piaţa europeană.