Comercianţii de pâine vor fi obligaţi să vândă produse cu greutatea de minim 200 de grame, iar creşterea în cantitate va fi permisă doar din 100 în 100 de grame, pentru a se evita micşorările de gramaj.

Potrivit unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), se urmăreşte astfel eliminarea neregulile din industria de panificaţie, având în vedere raportul între cantitate şi volum, faptul conducând, implicit, şi la creşterea calităţii produselor. Astfel, pâinea comercializată pe piaţă va trebui să aibă o cantitate netă de minim 200 de grame, iar creşterea greutăţii va fi permisă doar din 100 în 100 de grame. Va face excepţie pâinea produsă în cantitate mai mare de 1.000 de grame, care se cântăreşte la locul de vânzare şi se poate vinde porţionată. Pentru pâinea neambalată sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate în timpul comercializării. Va fi acceptată o scădere în greutate, pentru 24 de ore, de maxim 10% pentru pâinea de 300 de grame, de 9% pentru produsele care cântăresc 400-500 de grame, de 7,5% pentru pâinea de 600-1.000 de grame şi de 7% pentru o cantitate mai mare de un kilogram. Piaţa fiscalizată a pâinii este de aproximativ un miliard de euro anual.