După intrarea în vigoare a actului normativ, toate obiectele din metale preţioase vor avea aplicată, de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), marca oficială a statului, în locul mărcii de garanție proprii a comercianților.

Ordonanţa de Urgenţă, iniţiată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor prin Ministerul Economiei, prevede aplicarea obligatorie a mărcii statului pe toate obiectele din metale prețioase care vor fi comercializate în România. Potrivit oficialilor, această măsură permite atât combaterea evaziunii fiscale, cât și combaterea falsurilor și contrafacerilor obiectelor din metale prețioase. De asemenea, aplicarea mărcii oficiale a statului determină o creștere a nivelului de încredere și siguranță a consumatorului la achiziționarea acestor obiecte, fiind astfel asigurată o bună supraveghere a pieței de metale prețioase din România prin trei elemente: trasabilitatea obiectelor din metale prețioase - orice bijuterie cumpărată de un cetățean român are o trasabilitate clară; acuratețea informațiilor despre cantitatea și calitatea metalului prețios din bijuterii - clienții vor avea informații certe și credibile despre componența bijuteriilor pe care le vor achiziționa; evidența cantităților de metal prețios introduse și/sau scoase de pe teritoriul României.

Actul normativ conține, potrivit Guvernului, și măsuri de reducere a birocrației. Astfel, urmează să fie eliminate taxele pe care agenții economici le plătesc, și anume: taxa de autorizare pentru fiecare dintre operațiunile cu metale prețioase și pietre prețioase prevăzute de OUG nr. 190/2000 privind regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase în România; taxa de viză anuală pentru fiecare operațiune autorizată; taxa pentru eliberarea unui duplicat al unei autorizații emise de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, care a fost distrusă, pierdută sau furată. Potrivit noilor prevederi, va exista şi o perioadă de tranziție, în care agenții economici vor putea comercializa produse cu marca de garanție proprie. Concret, până la 30 iunie 2018 se acceptă comercializarea obiectelor marcate de comerciant, perioadă în care produsele din metale prețioase nou înregistrate în gestiune vor fi marcate cu marca statului. De precizat că această măsură este una de protecţie sporită a consumatorilor români, care vor putea să achiziţioneze, în acest fel, în condiţii de deplină siguranţă obiecte din metale preţioase.