Decizia ar putea fi luată în urma vizitei, din iunie, a unei delegaţii a serviciilor de inspecţie europene veterinare de la Dublin, care va verifica modul în care funcţionează toate aceste proceduri privind comerţul intracomunitar al cărnii de porc din România.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc de la firme româneşti au fost interzise în UE în 2003, din cauza faptului că România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor. În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control. La sfârşitul anului 2009, România a primit aprobarea Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală prin care unităţile de procesare a cărnii de porc provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică, să poată livra pe piaţa unică europeană produse purtând mărci româneşti. Condiţia necesară aprobării acestora a fost capacitatea de a asigura trasabilitatea cărnii materie primă şi a producţiei destinate exportului.