Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor a comunicat încheierea campaniei agricole de vară. Aşadar, secerişul a ajuns la final, iar în cele ce urmează vă propunem o analiză a rezultatelor din această campanie agricolă de vară. Invitat dl dr. ing. Florian Pavel, deirector coordonator al DADR Bihor.

- Suntem în faţa rezultatelor finale, ca producţii obţinute la culturile agricole cerealiere păioase, culturi agricole cultivate pe 90.500 de hectare. Cu ce rezultate s-a încheiat această campanie agricolă?
- La grâu, producţia totală obţinută în Bihor este de 119.800 de tone, la orzoaica de primăvară şi de toamnă recolta, cumulat, a ajuns la cantitatea de 7.759 de tone, la orz s-a obţinut o recoltă de 8.880 de tone, iar la ovăz - 13.965 de tone. La grâu, orzoaică şi ovăz, producţiile s-au realizat în proporţie de 100% faţă de cât s-a prognozat, iar la orzul de toamnă producţia obţinută este în proporţie de 94% faţă de cât s-a prognozat.
- Comparativ cu recolta din anul trecut, unde ne situăm acum?
- La păioase, producţia este sub nivelul celeia din 2008. Faţă de cât s-a programat, pe total judeţ producţiile sunt cu aproximativ 50% mai mici, cu diferenţieri pe forme de exploatare a terenului agricol. De pildă, la sistemul asociativ, nivelul producţiei realizate este mai mic cu 30-40%, iar în sistemul gospodăriilor individuale, cu 60-70% mai mic.
- Revenind la recolta din acest an, ce cauze au influenţat producţiile mai mici faţă de cele din 2008?
- Nu căutăm neapărat motive, însă trebuie să fim realişti - oricare producător agricol este interesat să obţină o recoltă cât mai bună, dar depinde, în mare măsură, factorul climatic. Din păcate, cauzele principale care au determinat producţiile mai mici, anul acesta, au fost seceta şi grindina, factori naturali care au calamitat suprafeţe extinse de culturi agricole cerealiere păioase, dar şi culturi agricole prăşitoare. Totuşi, păstrându-ne obiectivitatea, acolo unde s-a respectat tehnologia de cultură, nivelul de afectare a culturilor agricole, datorită secetei, a fost mai mic. Aici putem include modul de lucru, implicit rezultatele, de la societăţile şi asociaţiile agricole. Tocmai de aceea, iată încă un motiv în plus de a apela la producătorii agricoli individuali, rugându-i să găsească soluţii de comasare a exploataţiilor, dar şi de aplicare a tehnologiilor de cultură.
- Referitor la producţia de grâu obţinută în Bihor, în acest an. Este ea suficientă ca destinaţie pentru panificaţie?
- În mod normal, da, întrucât, conform calculeleor, cantitatea de grâu pentru panificaţie necesară populaţiei din Bihor este de aproximativ 100.000 de tone, de acum şi până la noua recoltă, în august 2010.
- Care este situaţia privind depozitarea producţiei?
- La finele lunii iulie, referindu-mă la grâu, stocul este de 186.500 de tone, din care aproximativ 66.000 de tone este grâul nevalorificat din recolta din 2008. La gospodăriile populaţiei se află 75.458 de tone de grâu, iar la societăţi comerciale de morărit-panificaţie stocul este de 28.870 de tone.
- Vă mulţumesc.