Câţiva producători de vinuri din judeţ au propus organizarea unui concurs de vinuri profesional, Vinificatorul Bihorului, în cadrul căruia să fie jurizate atât vinurile, cât şi viţa de vie şi pivniţa. Producătorii de vinuri din Bihor se pot înscrie până în data de 29 martie, urmând ca jurizarea să aibă loc la Diosig, în data de 25 mai.

În ultimele luni, în mai multe localităţi din Bihor au avut loc concursuri de degustare a vinurilor, unde vinificatorii au obţinut medalii de aur, argint şi bronz. "Vinificatorul Bihorului 2013 se doreşte a fi, pe lângă acestea, un concurs de vinuri profesional, în care vinificatorii vor fi prezentaţi în complexitatea lor. Vinul se naşte din vie, se dezvoltă în butoiul din pivniţă şi se maturizează îmbuteliat în sticlă. De aceea, în cadrul concursului Vinificatorul Bihorului, se va juriza plantaţia de viţă de vie, pivniţa şi vinurile (într-o proporţie de 10%-10%-80%). Sperăm că, pe viitor acest concurs va forma o comunitate profesională, de încredere şi cu vinuri bune pentru consumatorii şi amatorii de vinuri. Vinificatorii participanţi la concurs vor accepta să fie vizitaţi de mai multe ori pe an de aşa-numiţii responsabili regionali, care vor monitoriza şi raporta atât în scris, cât şi prin fotografii despre viţa de vie, pivniţă şi nu numai", a precizat Mados Attila-Ferencz, iniţiatorul proiectului. Acesta a menţionat că vinificatorii interesaţi se pot înscrie la acest concurs până la data de 29 martie 2013 la adresa de e-mail mados.attila@advanta.ro sau la Füzesi Laura, la numărul de telefon 0761-787985. Jurizarea vinurilor va avea loc în Diosig, în data de 25 mai, de ziua Sfântului Orban, când "conform tradiţiei, în cazul în care Sfântul Orban a protejat viţa de vie de la îngheţ, viticultorii închină cu vin placa sculptată în lemn, iar dacă nu, o bat. Sperăm că anul acesta vom stropi cu vin placa Sfântului Orban din Diosig, înălţată de către familia Heit".