La sediul Instituției Prefectului - Județul Bihor a fost semnat joi, 25 iulie, contractul de execuție a lucrărilor de renovarea energetică a Palatului Administrativ al județului Bihor. Finanţarea este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).  

Părțile semnatare ale contractului sunt Instituția Prefectului - Județul Bihor, în calitate de beneficiar, și firma Construcții Bihor, în calitate de prestator. Prețul contractului este de 9.250.600,22 lei la care se adaugă TVA de 1.757.614,04 lei (în total 11.008.214,26 lei), cu o durată de execuție a lucrărilor de 18 luni.

Proiectul este gestionat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne în calitate de lider de parteneriat și cu Instituția Prefectului - Județul Bihor având calitatea de partener 2 - beneficiar.

Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost semnat în luna decembrie a anului 2022.  În urma reabilitării, Palatul Administrativ al județului Bihor, aflat în administrarea Instituției Prefectului - Județul Bihor, se va încadra într-o clasă energetică superioară, cu o reducere de peste 60% a consumului de energie pentru încălzire.

Obiectivele proiectului sunt următoarele: reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii (înlocuire țigle șarpantă cu țigle tip solzi, izolarea termică a șarpantei podului existent al clădirii, termoizolarea planşeelor peste etaj cu sisteme termoizolante, izolarea termică a faţadei - parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente; modernizarea  sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior; modernizarea instalațiilor de iluminat în clădiri; instalarea de sisteme alternative de producere a energiei electrice (instalarea de panouri foto-voltaice pe șarpanta interioară a clădirii); sisteme de management energetic integrat pentru clădire (montarea unor sisteme inteligente de contorizare, urmărire și înregistrare a consumurilor energetice).

În prezent, în Palatul Administrativ al Județului Bihor funcționează Instituția Prefectului-Județul Bihor, Consiliul Județean Bihor și Structura Teritorială Bihor a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. Monumentul istoric are o suprafață desfășurată de 4.255 metri și a fost ridicată în perioada barocă, în secolul XVIII.

„În contextul actual este necesar ca administrațiile locale, și nu doar, să depună toate eforturile în a economisi bugetele și a respecta mediul. Consider că reabilitarea celei mai importante clădiri administrative a județului Bihor este un demers care să motiveze prin puterea exemplului”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.