Lucrările de amenajare a accesului pietonal între străzile Independenței și Vasile Alecsandri, începute în cursul lunii iunie, au fost finalizate, astfel că, începând de ieri, 3 noiembrie, aleea este deschisă circulației.

Accesul pietonal se află în incinta fostei fabrici Oradinum și scurtează drumul dintre parcarea subterană de pe strada Independenței și pietonala Vasile Alecsandri. Lungimea totală a accesului pietonal este de aproximativ 92 m.

Lucrările au fost executate în baza contractului de lucrări dintre municipiul Oradea și asocierea formată din firmele Gavella, Porfido ed Arte Consorzio Stabile şi Edildrum Construct.

„S-a executat și ultima fază a lucrării, respectiv sigilarea cu rășină a rosturilor pavajului, iar de azi (ieri – n.r.), aleea este dată în folosință circulației pietonale. Astfel, aceasta va scurta și va facilita accesul pietonilor pe strada Independenței, respectiv în parcarea subterană de pe această stradă. Totodată, artera pietonală care trece prin curtea fostei fabrici Oradinum va ușura atât deplasarea riveranilor în zonă, cât şi a turiștilor care vizitează obiectivele turistice din centrul orașului”, a precizat primarul Florin Birta.

Prețul contractului este de 884.524,26 lei fără TVA.

Lucrările au constat în: înlăturarea vegetației de pe amplasament, spargerea platformei betonate existente pe lățimea accesului pietonal, montarea gurilor de scurgere, betonarea suprafeței noii artere pietonale, pavarea cu piatră porfir și umplerea rosturilor pavajului cu rășină. Pentru accesul de pe strada Independenței s-a prevăzut un acces auto, cu lățimea de 7 m, realizat din cubeți din porfir. Trotuarul cu o lățime de circa 4 m din lespezi de piatră porfir este mărginit de accesul auto cu o bordură, realizată din granit auriu.