Comisia de circulație din cadrul Primăriei Oradea a dat ieri, 29 martie, aviz provizoriu, pe o perioadă de două luni, pentru amplasarea unor stații destinate trotinetelor electrice, pe domeniul public.

„Solicitările au fost depuse de către doi operatori, care au, în total, 700 de trotinete. Bold Operation Ou a solicitat 25 de amplasamente pentru trotinete electrice, iar Lime Technology Network 45 de amplasamente, cererile fiind analizate în comisia de circulație. Specialiștii au acordat un aviz provizoriu pentru o perioadă de două luni, serviciul de închiriere urmând să fie lansat în cursul lunii aprilie”, a anunţat Primăria Oradea.

Trotinetele sunt în regim dockless, nu necesită construcții adiționale sau o infrastructură specială.

„Potrivit regulamentului privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Oradea, utilizatorii acestora trebuie să aibă cel puţin 14 ani şi să circule pe şosea, pe banda întâi, cu excepţia zonelor unde sunt amenajate piste pentru biciclişti, situaţie în care trebuie să le folosească pe acestea. Se poate circula cu trotineta pe trotuare doar dacă este desenată o pistă pentru biciclete, sau pe aleile din parcuri dacă nu încurcă pietonii. Viteza maximă cu care pot circula trotinetele electrice în Oradea este de 25 km/h, sau de 10km/h în pieţele Unirii şi Ferdinand și zona podului Sf. Ladislau”, precizează municipalitatea.

Potrivit regulamentului, trotinetele nu pot staţiona şi nici nu pot fi parcate pe carosabil, în staţiile de transport public, în staţiile pentru taxi, pe locurile de parcare ale maşinilor, pe trecerile de pietoni, pe pistele pentru biciclişti, pe spaţiile verzi sau în zone de acces auto.

Încălcarea regulilor de circulaţie sau de staţionare poate fi sancţionată cu amenzi între 200 şi 400 lei, care pot fi aplicate atât de poliţiştii rutieri, cât şi de cei locali.