Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că, în urma evaluării celor șase oferte depuse în cadrul licitației pentru execuţia lucrărilor de renovare şi echipare a sediului central al Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea, a fost desemnată câștigătoare oferta depusă de firma Construcţii Bihor.  

„Valoarea contractului de execuție este de 10.379.046,66 lei, inclusiv TVA, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 12 luni. Dacă nu vor fi depuse contestații, contractul va fi semnat în 28 februarie. Lucrările sunt finanțate din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, precizează CJ Bihor.

Renovarea și echiparea sediului central al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” presupune delimitarea clădirii inițiale în două zone distincte, una pentru depozitele de carte și birourile personalului angajat, iar alta deschisă în totalitate publicului, compusă dintr-un atrium și spații adiacente acestuia.

Potrivit proiectului, la parter va fi regândit accesul, vor fi amenajate o cafenea și o terasă exterioară și va fi construit un amfiteatru deschis cu zone de expunere cărți și lift. Spațiile de la acest nivel vor fi dedicate activităților pentru copii, cu un auditorium special conceput, un atelier de creație și ludotecă (colecție de jucării și jocuri). Aici va fi amplasat și fondul de carte pentru cei mici.

La etajul I va fi amenajat un auditorium pentru adulți, săli de lectură, zone pentru training de competențe digitale și zone de expunere cărți. La etajul II proiectul prevede o sală de conferințe, o sală de lectură, mediateca și un studio pentru înregistrări.

O altă componentă a investiției o reprezintă digitalizarea bibliotecii. Acest lucru va însemna, printre altele, instalarea a 20 de stații de lucru pentru desfășurarea unor cursuri de formare în domeniul digital și achiziționarea unor echipamente performante pentru scanarea cărților.

Vor fi puse la dispoziția publicului și cărți de tip e-book și audio book, dar și săli pentru înregistrări audio, pentru vizionarea și ascultarea unor materiale, precum și alte facilități moderne pentru cititori.

„Renovarea și echiparea sediului central al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai Oradea” se desfășoară în cadrul unui proiect mai larg, care cuprinde modernizarea a 29 de biblioteci din județ, din localitățile Oșorhei, Sânmartin, Sântandrei, Nojorid, Aștileu, Borș, Bratca, Budureasa, Căpâlna, Chișlaz, Curtuișeni, Diosig, Drăgești, Finiș, Mădăras, Pocola, Răbăgani, Roșia, Tăuteu, Tinca, Tulca, Aleșd, Beiuș, Marghita, Nucet, Salonta, Ștei, Săcueni și Valea lui Mihai.

La începutul lunii august, Consiliul Județean Bihor a semnat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării contractul de finanțare prin PNRR.