Duminică, 9 septembrie, locuitorii cătunului Grui, din comuna Budureasa, au trăit un eveniment aparte din viaţa comunităţii lor, fiind inaugurată noua clădire a şcolii, ridicată din temelie. Aşadar, în anul şcolar ce stă să înceapă elevii vor învăţa într-o şcoală nouă, una care oferă condiţii de standarde europene, datorită clădirii moderne, dar mai ales a utilităţilor din dotare.

Dacă centrul comunei Budureasa are un „statut" urban, datorită renovărilor Căminului Cultural, a Şcolii cu clasele I-VIII, bisericii şi clădirii Primăriei, precum şi a "Casei Muzeu" (în memoria prof. Mariana Goina), a venit vremea ca şi în cătunul Grui să fie inaugurată noua clădire ce va purta numele de Şcoala Primară nr. 1 Budureasa - Grui. Acest edificiu s-a ridicat prin intermediul unui proiect finanţat de Banca Mondială, ISJ Bihor, iar o parte din bugetul local, suma totală fiind de 900.000 lei. Această clădire, amenajată într-un loc mirific, va dispune de patru săli de clasă, o sală pentru anul pregătitor, cancelarie, grupuri sanitare, magazie pentru lemne, instalaţie de apă şi canalizare, centrală termică cu încălzire pe bază lemnoasă, izolaţie termică, grad de luminozitate naturală mărită, datorită geamurilor termopane de mari dimensiuni, acces cu rampă pentru persoanele cu dizabilităţi, curte pentru joacă, spaţiu de parcare în faţa şcolii. Construcţia clădirii a început în anul 2011, iar firma SC Vutan Instal SRL Rieni a respectat termenul de execuţie printr-o lucrare de cea mai bună calitate. Ceremonia de inaugurare a fost oficiată de preotul paroh local Cosmin Faca Balint, printr-o slujbă de sfinţire, urmată de tăierea panglicii de către primarul comunei Radu Olea şi prof. Teodor Goina, directorul Şcolii cu clasele I-VIII Budureasa, care au rostit alocuţiuni, precum şi Dragomir Lingurar, delegatul cătunului Grui în Consiliul Local Budureasa.

Condiţii decente pentru cei 70 de elevi

Dacă până acum micii elevi îşi desfăşurau orele de curs în două săli închiriate, iată că, în noul an şcolar, cei 70 de elevi vor fi instruiţi de cei cinci învăţători în condiţii decente. „Dragi consăteni, dar mai ales locuitori ai cătunului Grui, vreau să vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră aici, într-un număr deosebit de mare, dar mai ales să mulţumesc bunului Dumnezeu pentru această zi minunată în care am reuşit să inaugurăm această clădire. Iată, promisiunea noastră a devenit realitate, vechii consilieri acordând tot sprijinul tuturor proiectelor, aşa cum sunt sigur că şi actualul consiliu local va fi alături de comunitatea noastră cu cele mai bune gânduri. Un mare aport la toate proiectele derulate l-a avut fostul şi în acelaşi timp actualul viceprimar Vasile Grec, care s-a implicat în toate realizările comunei. Avem în plan construcţia Centrului Medical, a Centrului de Informare Turistică, dar mai ales canalizarea întregii comune", a afirmat primarul Radu Olea.

Toţi cei prezenţi au fost invitaţi să viziteze clădirea, dar şi să participe la o masă comună, unde au fost delectaţi cu un spectacol deosebit. Solistul Vlad Ştef a încântat asistenţa cu cântece populare, ca şi grupul vocal, iar Ansamblul "Zestrea Buduresei", proaspăt selecţionat la festivalul - concurs "Românii au talent", au primit ropote de aplauze.