Municipalitatea orădeană va amenaja o alee pietonală în fața Grădinii Zoologice. Proiectul este finanțat în cadrul programului de bugetare participativă, documentația aflându-se în faza de studiu de fezabilitate.

Valoarea estimată a investiției este de 416.049,31 lei (TVA inclus), din care valoarea aferentă lucrărilor de construcții-montaj este de 315.415,45 lei (TVA inclus). Proiectul vizează porțiunea străzii Matei Basarab cuprinsă între accesul în Grădina Zoologică și intersecția cu Bulevardul Decebal. „În prezent, strada propusă pentru pietonalizare este parcare de mașini, cu foarte puțin loc disponibil pentru pietoni. În urma implementării proiectului, strada va deveni un spaţiu cu utilizare în comun („shared-space”), dând prioritate pietonilor și bicicliștilor”, precizează Primăria Oradea.

Suprafața propusă spre amenajare e de 1.070 mp, din care accesul pietonal dalat are 740 mp, iar spațiile verzi 330 mp.

„Practic, prin acest proiect, se va transforma porțiunea carosabilă într-o zonă pietonală pavată, pe porţiunea între trecerea de pietoni dintre Parcul Nicolae Bălcescu și intrarea la Grădina Zoologică, celelalte două străzi carosabile putând prelua fluxul de mașini din acea zonă. Totodată, se vor realiza cadre metalice pentru a crea un traseu care semnalizează intrarea în Gradina Zoologică, acestea având și rolul de iluminat stradal. În cadrul proiectului se va mai amenaja și un rastel de biciclete, o cișmea și se vor monta coșuri de gunoi. De asemenea, zonele verzi rezultate și constituite în aliniamente cu arbori (existenți) ce mărginesc aleea pietonală se vor amenaja cu mixturi de plante perene”, mai menționează Primăria Oradea.