Anunțul de participare având ca obiect licitația deschisă pentru execuția lucrărilor la „Dezvoltarea unui centru de transport intermodal cu facilitate de acces la transport rutier și feroviar și în zona gării CFR Episcopia Bihor” a fost publicat.

 

Data limită de depunere a ofertelor este 7 decembrie 2022, iar valoarea estimată a achiziției este 54.186.266 lei (fără TVA). Informații suplimentare pot fi obținute accesând site-ul e-licitatie.ro, anunț de participare nr. CN1049014 din 04.11.2022. Acest proiect va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Noul proiect prevede construirea a două linii de cale ferată de aproximativ 700 de metri fiecare. Acestea vor fi utilizate pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor care vor fi transportate prin intermediul acestui centru intermodal. Astfel, proiectul presupune construirea unei platforme de beton între cele două linii, o clădire administrativă de tip container în care să se desfășoare partea logistică, parcare pentru camioane, împrejmuirea terminalului intermodal, iluminat și racordul la utilități.

Municipiul Oradea va deveni un hub pentru transportul de mărfuri datorită faptului că este situat în apropiere de Autostrada Transilvania și drumul expres Oradea-Arad, iar calea ferată Cluj-Napoca - Oradea - Episcopia Bihor va fi electrificată. Centrul intermodal va fi conectat printr-un drum de legătură la E60/DN1. Prin implementarea proiectului, zona va deveni un puternic nucleu economic la nivelul întregii regiuni Nord-Vest.

Proiectul are un rol cheie pentru transportul de mărfuri din Oradea și județul Bihor prin faptul că va asigura transferul mărfurilor în relație cu statele din vestul Europei, dar și cu alte zone din România. Transportul de mărfuri feroviar este mult mai puțin poluant și mai ieftin, fiind încurajat la nivel european în raport cu transportul rutier. Totodată, această investiție va contribui la creșterea competitivității economice a companiilor din Oradea și județul Bihor deoarece costurile cu transportul mărfurilor vor scădea ca urmarea a construirii acestei facilități.