Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că joi, 1 august, de la ora 7.00, se deschide un nou tronson al Centurii Aleșd. În lungime de 1,7 kilometri, segmentul de drum este cuprins între drumul național DN 1, de la intrarea în Aleșd dinspre Oradea, și drumul județean DJ764, care leagă Aleșd de Aștileu.

 

„Traficul spre combinatul de ciment Holcim și circulația pe relația Aștileu – Oradea va fi preluat de acest sector de drum, descongestionând intersecția din orașul Aleșd de la capătul străzii Tudor Vladimirescu (fosta moară). Având în vedere că în orașul Aleșd se introduc rețelele de gaz, pe tronsonul care nu va fi încă deschis nu se poate turna ultimului strat de asfalt până la finalizarea acestor lucrări”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Conform firmei de construcții care execută proiectul de introducere a rețelelor de gaz în zona în care se suprapun cu traseul centurii, lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul acestei săptămâni.

„În următoarele două săptămâni, constructorii centurii vor turna stratul de uzură și vor finaliza trotuarele, accesul la proprietăți, marcajele și semnalizarea pe porțiunea care a rămas de finalizat. Până la sfârșitul lunii august și acest ultim tronson va fi deschis circulației”, a adăugat președintele CJ.

Ultimul tronson, de la intersecția cu drumul județean spre Aștileu până la ieșirea pe drumul național DN1, spre Cluj,  are o lungime de aproximativ 2 kilometri.

Lungimea totală a Centurii Aleșd este de 5,8 kilometri. Reamintim că în septembrie 2023 a fost deschisă parțial circulația pe o lungime de 2,3 km, de la km 3+600 până la km 5+852, între DN1 și DN1H, în localitatea Peștiș, pe direcția Zalău.    

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, iar valoarea contractului este de 89.097.659,28 lei, inclusiv TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și Programul Transport 2021 – 2027.

Proiectul se realizează în baza unui protocol de colaborare încheiat între Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).