Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că, pe centura Nojorid, constructorii au început turnarea ultimului strat de asfalt. Lucrările se apropie astfel de finalizare, stadiul de execuție fiind de 85%.

„În a doua jumătate a lunii iulie, vineri, 25 iulie, circulația ar urma să fie deschisă pe centura Nojorid. De la sfârșitul săptămânii următoare se vor realiza și marcajele. Noul drum va prelua o parte din traficul rutier ce tranzitează Nojoridul. Ne pregătim ca după deschiderea circulației să începem și lucrările de lărgire la 4 benzi a drumului național DN 79, de la drumul de Livada și până la aeroport”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Drumul de legătură între Oradea și Nojorid are o lungime totală de 8,3 km, fiind prevăzut cu pistă de biciclete cu o lățime de 2,5 metri. Centura propriu-zisă, de la Oradea la Apateu, are o lungime de 5 km.

Traseul cuprinde două bretele de legătură cu DN 79, una la intersecția cu drumul comunal care duce spre Livada, în lungime de peste 1,6 km, și alta spre centrul comunei Nojorid. În continuare, drumul se va intersecta cu Inelul Rutier Metropolitan, un proiect al Consiliului Județean Bihor care va conecta DN79, DN76 și DN1.

Centura Nojorid face parte din lotul II al proiectului „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”. Din același lot face parte și Centura Sântandrei, deschisă circulației în luna mai. Lucrările sunt executate de firma PORR Construct, iar valoarea contractului pentru cele două drumuri este de 100.429.001,55 lei, TVA inclus.

Finanțarea este asigurată din bugetul CJ Bihor și din fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027.

Din proiectul „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T din Județul Bihor” fac parte Centurile Nojorid, Sântandrei, Biharia și drumul de legătură dintre Biharia și Paleu, modernizarea DJ 763 Padiș – Ic Ponor și reabilitarea DJ 795 Salonta – Tinca, cu o valoare totală de 130 de milioane de euro.