Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară de luni, 15 noiembrie, indicatorii tehnico-economici pentru realizarea şoselelor de centură ale localităţilor  Oșorhei, Nojorid şi Sântandrei. De la Aeroportul Oradea şi până la intersecţia cu drumul spre Livada, drumul naţional va fi lărgit la patru benzi.

 

Zona Metropolitană Oradea (ZMO) are mari şanse să intre la primăvară în şantier pe trei segmente importante de noi şosele. Centura Oşorhei va avea o lungime de 5,8 kilometri, cu o bandă pe fiecare sens de circulație (7 metri lățime/sens).

„Centura Oșorhei va porni din girația de pe Centura Oradea, înainte de trecerea peste calea ferată, și continuă spre drumul care duce spre satul Cheriu. Drumul va merge paralel cu liniile de cale ferată, trecând pe lângă Oșorhei. Va avea prima intersecție cu drumul județean care duce la Copăcel. Centura va vira apoi la stânga, printr-un pasaj peste calea ferată, și va reveni în Drumul Național DN1, în zona girației care duce spre satul Fughiu”, a menţionat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Proiectul de hotărâre „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea, Lotul I: DJ767J (Sector 1) și DJ767E”  cuprinde și reabilitarea drumului județean dintre localitățile Oșorhei și Copăcel. Drumul are o lungime 12,7 kilometri.

„Vom organiza licitația pentru selectarea unui constructor. Dacă nu vor fi contestații, în primăvară vom avea un contract semnat și vom începe lucrările. În 18 luni ar trebui să fie gata. Lucrările vor fi finanțate din fonduri europene. Circulația se va îmbunătăți considerabil, iar tranzitarea localității Oșorhei se va face fără ambuteiaje”, a adăugat Ilie Bolojan.

Valoarea totală pentru realizarea Centurii Oșorhei și reabilitarea drumului județean este de 159.122.307,98 lei, inclusiv TVA.

 

Şoseaua de centură a Nojoridului

În aceeaşi şedinţă extraordinară, Consiliul Județean Bihor a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru realizarea unui nou drum de legătură între Oradea și Nojorid.

Drumul va asigura legătura dintre Centura Oradea – cartierul Grigorescu și Nojorid, spre localitatea Livada, spre centrul comunei și spre Apateu, prin două brațe rutiere. Practic, drumul va funcționa ca o centură a comunei Nojorid.

Centura va avea o lungime totală de 8,3 kilometri, cu o lățime de 7 metri, având câte o bandă pe sensul de circulație. De-a lungul drumului se va amenaja o pistă de biciclete, cu o lățime de 1,5 metri.

„La intersecția cu drumul spre Livada, o zonă cu multe accidente, se va amenaja o girație. Din această girație și până la aeroport, drumul național va fi lărgit la 4 benzi. Noul drum ce va funcționa ca o centură a Nojoridului, plus lărgirea la 4 benzi a drumului național, va fluidiza circulația la intrarea în Oradea, dinspre Arad. Licitația pentru contractarea lucrărilor se va organiza în această iarnă, la pachet cu centura Sântandrei. În primăvara anului viitor vom începe efectiv lucrările, dacă nu se lungesc procedurile de achiziție. Într-un an și jumătate drumul va fi gata. Finanțarea ar urma să fie asigurată din fonduri europene. Acest proiect este realizat cu sprijinul Primăriei Oradea și a celei din Nojorid”, a precizat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.

Proiectul de hotărâre „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea; Lotul 2: Sector II (DJ797D, DJ797G, DJ797E, DJ797F) și Sector III (DJ797C)” cuprinde și indicatorii tehnico-economici pentru Centura Sântandrei. Valoarea totală pentru realizarea celor două centuri se ridică la 129.978.290,53 lei, inclusiv TVA.