Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat miercuri, 15 mai, studiile de fezabilitate pentru cele patru pasaje pietonale pe care Consiliul Județean Bihor le va construi pe sub Centura Oradea.

„La începutul lunii iunie vom depune spre avizare și proiectele tehnice ale pasajelor. După avizarea acestora de către CNAIR, în a doua jumătate a lunii iunie vom demara procedura de licitație pentru selectarea constructorilor. Din toamna acestui an vor începe lucrările la cele 4 pasaje, iar anul viitor vor fi gata. Circulația pietonală la ieșirile din Oradea  va fi mai sigură de anul viitor”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. 

Cele patru pasaje vor fi construite pe sub Centura Oradea: la intersecție (1) cu DN76, la ieșirea din cartierul Nufărul spre Sânmartin (lungime: 42 metri); la intersecţie cu strada Apateului (lungime: 58 metri); la intersecţie cu strada Czaran Gyula, în zona din spatele magazinului Hornbach (lungime: 59 metri); în zona Arenei Sportive (lungime: 90 metri). Fiecare pasaj va avea o lățime de patru metri, cu scări, lifturi și rampe de acces.

Valoarea totală estimată a celor patru pasaje pietonale este de 55 milioane lei, cu TVA, echivalentul a peste 11 milioane de euro. Durata de execuție va fi de 6 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile. În scopul realizării acestor investiții, au fost încheiate acorduri de parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea și CNAIR.