Printre proiectele analizate săptămâna trecută în Comisia de Urbanism a municipiului Oradea s-au numărat construirea unor imobile pentru apartamente de locuit şi a unor apartamente în regim hotelier.

Comisia Municipală de Urbanism și Amenajare a Teritoriului a fost reorganizată, în scopul eficientizării activității. Astfel, atribuțiile au fost împărțite, comisia mare CMUAT analizând  proiectele de mare anvergură, fie ale municipiului, fie ale dezvoltatorilor privați, iar subcomisia operativă a CMUAT analizează proiectele mai mici, dar mai multe ca număr. Comisia emite avize la consultări prealabile, avize favorabile sau avize nefavorabile, după caz, cu referire la documentaţiile tehnice prezentate spre avizare.

„Avizele acestei comisii consultative, fie că sunt favorabile sau nefavorabile, sunt deosebit de importante, deoarece ele reprezintă punctul de vedere al unor specialiști în arhitectură și urbanism, având un rol definitoriu pentru aspectul urbanistic unitar al orașului nostru”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

În ședința Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din 15 aprilie, au fost analizate 56 de lucrări, din care 27 în comisia mare CMUAT și 29 în subcomisia operativă.

Imobil nou langă Cazarma Husarilor

Un alt proiect important depus dintr-o iniţiativă privată este cel prin care s-a solicitat avizul Arhitectului Șef pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) - construire imobil cu funcțiune mixtă (locuințe colective şi comerț la parterul imobilului) pe o parcelă de colț, situată la intersecția dintre str. Satelitului și str. Retezatului, în imediata vecinătate a unei clădiri monument istoric din ansamblul Cazarma Husarilor.

„O variantă a documentației de urbanism a primit avizul favorabil al Arhitectului Șef, însă această variantă nu a primit și avizul Ministerului Culturii. Din acest motiv, solicitantul a venit cu o altă propunere de volumetrie, care însă nu a fost agreată de CMUAT, solicitându-i-se o altă variantă de volumetrie, care să pună în valoare și monumentul istoric din ansamblul Cazarma Husarilor”, menţionează municipalitatea.

Apartamente în regim hotelier

Proiectul prin care, dintr-o iniţiativă privată, s-a solicitat avizul de oportunitate pentru construire de apartamente în regim hotelier pe str. Delavrancea nr. 37, constituie un alt proiect important dezbătut în cadrul CMUAT. „În urma analizării documentației prezentate, CMUAT a dat aviz nefavorabil din cauza volumetriei agresive, având în vedere dimensiunea imobilului propus și impactul asupra zonei”, a precizat Primăria Oradea.

Cei care au proiecte depuse în CMUAT pot verifica pe site-ul Instituției Arhitectului Șef - http://arhitectsef.oradea.ro/, la rubrica din stânga paginii web - Formulare autorizări, Avize, Adeverinţe - CMUAT, la care dintre cele două comisii se află în analiză proiectul, data ședinței în care va fi dezbătut, dar și rezoluția comisiei.