Comisia Municipală de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CMUAT) a analizat, în cadrul ședinței de săptămâna trecută, 60 de proiecte. Unul dintre proiectele discutate se referă la lucările de consolidarea contraescarpei vestice a șanțului Cetății, situat în apropierea parcării Park&Ride.

„Contraescarpa vestică a șanțului Cetății, până la decaparea pământului situat în partea de vest a acesteia, necesară pentru realizarea parcajului colectiv, era un zid de sprijin de tip mixt (format din cărămidă și piatră), cu o elevație variabilă, de circa 3-4 metri. Odata cu realizarea parcării, zidul contraescarpei a devenit un zid independent, vizibil din ambele părți. Starea tehnică a acestuia este precară și există posibilitatea prăbușirii unor porțiuni mai mari sau mai mici și provocarea unor accidente”, precizează municipalitatea orădeană, adăugând că zidul nu este continuu: pe latura vestică, el a fost demantelat parțial, odată cu construirea celor două ansambluri de blocuri înalte din Piața Emanuil Gojdu în anii 1980.

„Lungimea totală măsurată a zidului este de 90,90 metri. Starea contraescarpei este pe alocuri precară, chiar periculoasă în anumite zone, și necesită intervenții urgente de consolidare. De asemenea, contraescarpa prezintă probleme structurale: fisuri, degradări locale, degradarea coronamentului pe toată lungimea și, pe alocuri, diminuarea majoră a grosimii zidăriei, în unele cazuri verificându-se chiar găuri în aceasta. Degradările paramentului dinspre șanțul Cetății sunt neuniforme; în general, acestea se găsesc în primele două rânduri de cărămizi (sau primul rând de piatră), dar sunt mult mai mari în anumite zone. Paramentul interior (dinspre parcare) se caracterizează printr-o zidărie mixtă, iar grosimea existentă a contraescarpei variază între 0,60 metri și 1,20. Coronamentul contraescarpei este complet distrus”, mai menţionează Primăria Oradea.

Potrivit municipalităţii, în cursul timpului au avut loc lucrări de reparații necorespunzătoare: rezidiri, retezări și cămășuiri locale ale zidăriei cu cărămizi nepotrivite. Astfel că, pentru consolidarea contraescarpei și punerea acesteia în siguranță, se impun realizarea următoarelor lucrări: curățarea contraescarpei, desfacerea acesteia și lucrări de zidărie. Totodată, va avea loc și consolidarea fundației pasarelei pietonale care leagă parcarea și piațeta de Cetatea Oradea.