Lucrările pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir au început marţi cu decopertarea pavajului zonei pietonale aflate vizavi de sediul Direcției pentru Agricultură Bihor. Se lucrează pe tronsonul cuprins între str. Arieșului și str. Muntele Găina, urmând să fie efectuate săpăturile la cotă pentru realizarea pistei de biciclete și a trotuarului.

„Începem azi (marţi, 26 ianuarie – n.r.) lucrările la un proiect major pentru Oradea, deoarece acesta prevede reabilitarea unuia dintre cele mai mari și importante bulevarde din oraș, Bulevardul Nufărul - Cantemir. Prin acest proiect vom reamenaja carosabilul, urmând să avem o stradă cu patru benzi - două benzi pe sens -, linie de tramvai, spaţiu verde cu un aliniament verde, pistă de biciclete, trotuar şi încă un aliniament verde lângă liniile de tramvai, iar pe partea opusă va rămâne un trotuar şi vor fi locuri de parcare doar paralele cu bordura. Pentru că este un proiect de mare amploare, care va presupune și deranj în trafic, cerem scuze orădenilor pentru inconvenientele care vor apărea în circulație. Suntem convinși că, după finalizarea lucrărilor, orădenii, și nu numai, vor beneficia de un confort sporit în trafic, coridorul Nufărul - Cantemir având un rol important în transportul de călători, preluând prin relaţia transportului în comun, atât tramvaie, cât și autobuze, tot traficul de navetiști din Zona Metropolitană și nu numai, spre zonele de servicii, producție sau funcționale”, a precizat primarul Florin Birta.

Contractul de execuție a lucrărilor pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir a fost semnat la finalul lunii noiembrie a anului trecut, finanţarea acestui proiect realizându-se prin fonduri europene, Primăria Oradea având o contribuţie de 3%.

Proiectul intitulat „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 și prevede reamenajarea carosabilului, a trotuarelor, a pistelor de biciclete, realizarea de amenajări peisagistice, mobilier urban, spații verzi, intervenții la calea de tramvai și lucrări de apă-canal aferente străzilor Nufărului și Dimitrie Cantemir.

„Tronsonul din strada Nufărului propus pentru intervenție are o lungime de 1.641 m, o cale de tramvai dublă cu lungimea de 1.540 m, cu un carosabil cu câte două benzi de circulație pe sens, iar pe partea dreaptă, pe sensul de intrare în localitate, există spații de parcare, un trotuar variabil de 3 m lățime și de asemenea un spaţiu verde variabil. Strada Dimitrie Cantemir, amplasată în continuarea străzii Nufărului pe traseul drumului naţional DN76, ajunge până în centrul istoric al municipiului. Tronsonul propus pentru execuţia lucrărilor de intervenţie are o lungime de 1.031,16 m, având, de asemenea, o cale de tramvai dublă cu lungimea de 1.022 m, un carosabil cu câte două benzi de circulație pe sens, cu spaţii de parcare în zonele unde configuraţia terenului a permis, cu trotuar variabil și cu spații verzi variabile”, precizează Primăria Oradea.

Executantul lucrărilor este asocierea formată din Drumuri Bihor (lider de asociere), Trameco (asociat 1) și Drum Asfalt (asociat 2), iar valoarea contractului este de 50.634.357,12 lei fără TVA. Perioada de execuție a lucrărilor este de 20 de luni de la emiterea ordinului de începere.