Timp de patru luni, începând de luni, 23 august, tramvaiele nu vor mai circula pe traseul Bulevardul Nufărul-Cantemir. Decizia a fost luată pentru a permite efectuarea lucrărilor de modernizare. În aceste condiţii, tramvaiele vor ieşi din Depou folosind noua linie, chiar dacă tronsonul nu este încă finalizat.

Tronsonul Calea Aradului - Depoul OTL al noii linii de tramvai din sudul Oradiei, aflat încă în lucru, va fi folosit începând de luni, 23 august, pentru retragerea tramvaielor în depou. Anunţul a fost făcut ieri de primarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe de presă în teren, când a fost testată funcţionalitatea liniei, parcurgând cu tramvaiul noul tronson, de pe Calea Aradului, pe lângă cursul pârâului Peţa, până la Depoul OTL.

Florin Birta a menţionat că a apelat la înţelegerea constructorului pentru a putea fi folosite liniile pe acest tronson astfel încât să poată fi folosit pentru punerea în circulaţie a tramvaielor, respectiv retragerea lor în Depou în perioada în care se desfăşoară lucrări de modernizare pe Bulevardul Nufărul-Cantemir. „Pentru a nu opri tramvaiele să intre în Depou, am avut această posibilitate de a intra și de a ieși cu tramvaiele pe noua linie de tramvai până în Calea Aradului. Ea nu va fi funcțională în acest moment pentru traficul de călători, acesta se va desfășura tot pe liniile vechi de tramvai din oraș, mai puțin pe Bulevardul Nufărul-Cantemir. Ceea ce este foarte important este că am reușit să scoatem și să aducem tramvaiele în depou în cadrul acestei investiții pe care Primăria Oradea a început-o acum un an și jumătate. Mulțumesc pe această cale constructorului pentru modul în care s-a mobilizat să finalizeze acest tronson, mulțumesc colegilor de la Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea, dar și colegilor din OTL, care s-au implicat activ în acest proiect”, a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit acestuia, circulația tramvaielor pe Bulevardul Nufărul–Cantemir va fi întreruptă timp de aproximativ 4 luni, timp în care vor fi reabilitate toate liniile de tramvai şi se va monta firul de contact pe noile console la noii stâlpi de iluminat. În cele patru luni, transportul călătorilor va fi asigurat de autobuzele puse la dispoziție de OTL. „Noua linie de tramvai este funcțională și estimăm că va fi dată în folosință pentru călători în toamna acestui an”, a mai precizat primarul.

Reprezentantul constructorului noii linii de tramvai a menţionat că se lucrează la realizarea terasamentului, montarea liniei de tramvai și a firului de contact pe strada Atelierelor, precum și de la Depoul OTL Salca până la intersecția cu strada Dimitrie Cantemir. De asemenea, mai trebuie instalate cele două stații de redresare pentru alimentarea cu energie electrică a liniilor de tramvai, precum și montarea adăposturilor pentru stații.

Stadiul fizic al lucrărilor la obiectivul de investiții „Realizare legătură pe cele trei direcții a liniilor tramvai în intersecția între străzile Primăriei - Decebal - Calea Aradului și extindere linie nouă de tramvai pe traseul Calea Aradului - str. Făgărașului - str. Atelierelor (cu acces depou OTL) și legătura pe toate direcțiile cu str. D. Cantemir”, finanțat din fonduri europene în valoare de 12 milioane euro (98% din finanţare fiind asigurată din fonduri UE şi 2% din bugetul local), este de 65%.

Contractul de proiectare și execuție a fost încheiat cu asocierea de firme Mari-Vila, Abed Nego şi Aquacons, ordinul de începere a lucrărilor fiind emis în data de 16 octombrie 2018. Până în prezent a fost realizată calea de rulare a tramvaielor în intersecția dintre străzile Primăriei - Decebal - Calea Aradului și în intersecția dintre străzile Aviatorilor - Calea Aradului. Totodată, s-a montat și firul de contact în zona străzilor Calea Aradului, Făgărașului, Ceyrat și în depoul OTL.