Consiliul Județean Bihor a decis să se asocieze cu Primăria Municipiului Oradea, primăriile comunelor Oșorhei și Paleu și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ZMO, pentru noul proiect de infrastructură, „Inelul Rutier Metropolian de Nord”.

 

Asocierea este necesară pentru realizarea în comun a studiului de fezabilitate. Fiecare partener al acordului va aloca resurse financiare pentru întocmirea studiilor geotehnice, topografice, de trafic și a altor documentații necesare.

„Ne propunem ca traseul să fie definitivat pe baza studiilor geotehnice și topografice și să fie asumat de fiecare localitate în parte. Vom lucra în perioada următoare cu proiectanții și cu partenerii în așa fel încât să avem un traseu fezabil”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Inelul Rutier Metropolitan de Nord va asigura conectivitatea între DN1 și DN19, traseul pornind din Centura Oșorhei, spre localitatea Fughiu, și trecând prin cartierele Tineretului și Podgoria. Dinspre zona Gheorghe Doja, traseul va continua înspre comuna Paleu, prin localitățile Săldăbagiu de Munte și Paleu, până la Centura Biharia.

Lungimea estimativă a traseului este de 15,9 kilometri, acesta urmând să fie ajustat. Consiliul Județean Bihor va aloca 270 de mii de lei pentru întocmirea Studiului de Fezabilitate. Pentru construirea propriu-zisă a noului drum se vor face demersuri pentru a găsi o sursă de finanțare.