Primăria Municipiului Oradea, prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, organizează azi, 28 noiembrie, de la ora 10.00, o ședință publică la finalul dezbaterii privind elaborarea Planului de amenajare a teritoriului la nivelul Zonei Metropolitane Oradea (PATZMO).

Aceasta va avea loc în sala de ședințe amplasată la subsolul clădirii Palatului administrativ și este deschisă tuturor orădenilor interesați să participe.

„În ceea ce privește Municipiul Oradea și unitățile administrativ-teritoriale din Zona Metropolitană Oradea, de-a lungul timpului, s-a urmărit evitarea suprapunerilor și a neconcordanțelor din planificarea / amenajarea teritorială, prin implicarea A.D.I. Zona Metropolitană Oradea, în procesul de elaborare a documentațiilor strategice (SIDU, PAEDC, PMUD). Astfel, s-a reușit realizarea unor portofolii de proiecte prioritare individuale, care apoi au fost unificate la nivel metropolitan. PATZMO este un document cu caracter director, însemnând că stabilește strategiile şi direcţiile principale de evoluţie a unui teritoriu. Ele sunt detaliate prin reglementări specifice în limitele teritoriilor administrative ale oraşelor şi comunelor”, precizează Primăria Oradea.

Planul de Amenajare a Teritoriului pentru Zona Metropolitană Oradea (inclusiv Municipiul Oradea) generează un cadru de planificare strategică și spațială pentru amenajarea teritorială a zonei funcționale a Municipiului Oradea, precum și un instrument de ierarhizare a investițiilor, în special ale celor de mediu și în transporturi, în conformitate cu obiectivele și cu exigențele stabilite pentru perioada de programare a fondurilor europene din perioada 2021-2027.

Municipalitatea orădeană menţionează că, din perspectiva cadrului legislativ existent, „zonele metropolitane au responsabilitatea de a elabora strategii de dezvoltare ca fundament pentru planurile urbanistice generale, prin intermediul autorităților administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale din cadrul aglomerărilor urbane și zonelor metropolitane, conform Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul”. De asemenea, în conformitate cu prevederile Codului administrativ, amenajarea teritoriului și urbanismul reprezintă o competență partajată a administrației publice locale.

Elaborarea Planului de amenajare a teritoriului la nivelul Zonei Metropolitane Oradea (PATZMO) reprezintă o activitate din cadrul proiectului „Acțiuni de Simplificare a Procedurilor Administrative și de Planificare Strategică pentru cetățenii din Municipiul Oradea și Zona Metropolitană", cod SMIS 135973, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.