Prima din cele cinci centuri din zona metropolitană a Municipiului Oradea, Centura Sântandrei, a fost dată duminică, 19 mai, în folosință. Centura are 5 kilometri, iar traseul începe de pe actualul drum de legătură dintre Oradea și Sântandrei, strada Bujac, ocolește localitatea prin nord și se termină la ieșirea spre Girișu de Criș, în drumul județean 797.

Procesul verbal de dare în circulație s-a semnat vineri, 17 mai. „Intrarea în Oradea dinspre Sântandrei a fost o problemă în ultimii ani. De asemenea, tranzitarea Sântandreiului creează inconveniente locuitorilor. Centura va prelua traficul greu din localitate, va asigura o legătură mai bună cu zona Cazaban din Oradea și va conecta comuna Sântandrei și zona Giriș - Toboliu la drumul expres care leagă Oradea de autostrada Transilvania”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Noul drum face parte din lotul 2 al obiectivului de investiții „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, din cadrul proiectului „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T din Județul Bihor”. În cadrul aceluiași lot se realizează și Centura Nojorid, de 8,4 kilometri.

Lucrările au fost executate de firma PORR Construct, iar valoarea contractului pentru cele două drumuri a fost de puțin peste 100 de milioane, cu tot cu TVA. Termenul de execuție a fost stabilit la 18 luni din momentul ordinului de începere a lucrărilor (februarie 2023). Centura Sântandrei a fost finalizată cu 3 luni înainte de termen. Finanțarea a fost asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Regional Nord-Vest 2021 - 2027.

Din proiectul „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T din Județul Bihor” fac parte Centurile Nojorid, Sântandrei, Biharia și drumul de legătură dintre Biharia și Paleu, modernizarea DJ 763 Padiș - Ic Ponor și reabilitarea DJ 795 Salonta - Tinca, cu o valoare totală de 130 de milioane de euro.

În prezent, Consiliul Județean Bihor derulează lucrări la 8 drumuri noi în județul Bihor, cu o lungime totală de 68 de km: Centura Aleșd - 5,8 km, Centura Beiuș - 9,3 km, Centura Sântandrei - 5 km, Centura Nojorid - 8,4 km, Centura Sânmartin - 8 km, Centura Oșorhei - 5,8 km, Centura Biharia - 8,7 km și Inelul Metropolitan Oradea - 17 km.