Municipalitatea orădeană a fost premiată alături de alte orașe din România, în cadrul Galei Forbes „Best Cities 2018”, care a avut loc marți seara, la București.

Premiul Forbes a fost acordat municipalității orădene pentru implicarea activă în promovarea și susținerea mediului de afaceri, specialiștii declarând că „Orașul de pe Crișul Repede nu se grăbește, dar își continuă nestingherit ascesiunea în ierarhia anuală a Forbes România”.

Potrivit raportului „Radiografia Smart City România”, realizat de integratorul de soluții inteligente Vegacomp Consulting, Oradea este considerat al doilea cel mai „inteligent oraș” (smart city) din România, datorită a 20 de proiecte, în Top 10 orașe din România, în funcție de numărul de proiecte pentru smart city în plan, în curs de implementare sau livrate.

Un important criteriu prin care Oradea a ajuns în topul Forbes este accesarea de fonduri europene în valoare de 70 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare, în prezent, având o turbină performantă pe gaz și peste 30 de kilometri de rețele de termoficare reabilitate şi continuă a treia etapă de reabilitare a rețelelor de termoficare. În prezent, Primăria implementează șase proiecte pe fonduri europene, cu o valoare cumulată de aproape 206 milioane de lei.

De asemenea, un alt criteriu a fost turismul, care, prin dezvoltarea infrastructurii, a făcut ca numărul de turiști să fie mai mare decât al locuitorilor, semn că Oradea a devenit un oraș turistic. „Unele proiecte în care a investit municipalitatea au atras mai mulți turişti, în Oradea ajungând anul trecut peste 223.000 de turişti, cu 17,5% mai mulţi decât în 2016, conform Institutului Naţional de Statistică (INS)”, menționează specialiștii de la Forbes.

Una peste alta, Oradea este cel mai aglomerat oraș de pe piața spațiilor de retail, cu o densitate de 927 de metri pătrați la 1.000 de locuitori, suprafața totală fiind de 182.000 de metri pătrați, potrivit Cushman & Wakefield Echinox.

Pe lângă orașul de pe Crișul Repede, la Gala Forbes au mai fost premiate orașele: Sibiu, Timișoara, Bacău, Alba Iulia, Drobeta Turnu-Severin și Arad.