Pentru o parte din copiii și părinții din Sânmartin noul an școlar le-a adus o bucurie și mai mare. Pe strada Ioan Slavici, în locul unor garaje, Primăria a construit, de la zero, o nouă grădiniță, dotată și utilată la nivelul secolului XXI.   

 

Grădinița cu Program Prelungit „Prietenii Copilăriei” a fost construită într-un an și trei luni și a costat jumătate de milion de euro, bani pe care Primăria din Sânmartin i-a atras prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. La inaugurare au fost prezenți ambasadorul României în Spania, George Bologan (localnic al comunei Sânmartin), primarul Cristian Laza, directoarea Ramona Bocșan, părinți și copii.

„Este superbă. Mi-a depășit așteptările comparativ cu ce am avut. Am doi copii în grupa mare”, a spus una dintre mămici, completată de un alt părinte: „copilul se simte bine și asta este important pentru noi”.

Noua unitate are 4 săli de grupă, o sală multifuncțională, bucătărie, spălătorie, sală de ședințe și un loc de joacă în curte.

„Comuna Sânmartin a acesat nu mai puțin de 25 de milioane de euro, sumă care ne plasează pe loc fruntaș în țară, la nivel de comună. Grădinița a fost ridicată într-un an și trei luni. Arhitect a fost Corina Sturz”, a spus, printre altele, primarul Cristian Laza.

Ambasadorul României în Spania, George Bologan, cetățean de onoare al comunei, a subliniat că autoritățile locale trebuie să ofere astfel de condiții cetățenilor dacă vor ca ei să revină din străinătate în România.  

„Este o grădiniță modernă, construită la standarde europene și ne bucurăm mult că avem oportunitatea de a lucra aici. Cu dotări potrivite nivelului de dezvoltare al copiilor, dotări IT de ultimă generație, table smart, laptopuri, imprimante. Poate pare devreme să spunem că ne trebuie tablă smart la grădiniță. Știm însă că micuții sunt familiarizați cu tehnologia IT încă de acasă, de mici și este un lucru normal să putem folosi așa ceva în procesul de educație”, a spus educatoarea Adela Bala.

În noul an școlar, conform directoarei Ramona Bocșan, Grădinița cu Program Prelungit „Prietenii Copilăriei” va avea 88 de copii, 8 cadre didactice și două îngrijitoare.