Preșcolarii de la alte două grădinițe din Oradea se vor putea bucura în curând de spații modernizate, reabilitate și eficientizate energetic. Este vorba de Grădinița nr. 27, situată pe strada Păunului nr. 1 și de Grădinița nr. 50 de pe Aleea Cazaban, nr. 35 A.

Consiliul Local a aprobat miercuri, 13 septembrie, indicatorii economici la faza DALI în vederea depunerii spre finanțare a proiectelor de reabilitare a celor două grădinițe prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027.

Valoarea totală a investiției pentru Grădinița nr. 27 (regim de înălțime subsol+parter+1 etaj) este de 9,4 milioane lei (cu TVA inclus), iar pentru Grădinița nr. 50 (parter) de 5,5 milioane lei (cu TVA inclus). Termenul de execuție pentru ambele investiții este de 24 de luni.

Lucrările de reabilitare vor viza printre altele: izolarea pereților exteriori, a planșeelor, înlocuirea tâmplăriei cu una nouă cu ramă din aluminiu și vitraj termoizolant, montarea sistemului de panouri fotovoltaice pentru autoconsum (apa caldă menajeră se va asigura prin sistemul centralizat și al panourilor solare, ce vor furniza minimum 30% din necesarul de apă caldă), sistem de iluminat de tip LED, cu mențiunea că corpurile de iluminat din spațiile comune vor fi prevăzute cu senzori de prezență și lumină, montarea de ventilatoare cu recuperare de căldură. 

Prin implementarea acestor proiecte se dorește creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinația de unități de învățământ. Astfel, se propune crearea unor spații moderne, curate și multifuncționale, din care se vor elimina finisajele parazitare, iar exteriorul degradat să fie curățat și reabilitat.