Consilierii locali orădeni şi-au dat acordul pentru suplimentarea cu aproximativ 10 milioane lei fără TVA a proiectului privind construcţia parcării subterane de pe strada Independenţei. Suma vizează amenajarea unei piaţete peste parcare.  

Convocaţi în şedinţă extraordinară, consilierii locali au aprobat, ieri, alocarea a 9,9 milioane lei fără TVA pentru partea a doua a proiectului de construire a parcării subterane de lângă Sinagoga Sion. Mai exact, banii vor fi folosiţi pentru amenajarea unei piaţete la nivelul solului. Potrivit proiectului realizat de Poliart, „corpurile de construcţii aferente parcării subterane se vor realiza cu pereţi vitraţi pentru a nu obtura obiectivele învecinate”. Mai exact, se propune amenajarea unui punct de informare turistică în clădirea principală, care este prevăzută cu un acoperiş în pantă şi înierbat, dar şi cu gradene. De asemenea, se propune amenajarea unei „zone memoriale Mihai Eminescu”, care va avea o suprafaţă de 980 mp, care presupune mutarea statuii poetului cu doi metri spre Criş şi amenajarea cu spaţii verzi, jardiniere şi mobilier urban a zonei învecinate. Tot în proiect se prevede amenajarea de gradene către malul Crişului Repede „cu vedere către ecranul de apă propus pentru proiecţii”. În zona dinspre sinagogă s-a propus amenajarea unei zone dalate (pavaj din piatră – porfir de diferite dimensiuni, granit şi andezit), fără vegetaţie, „optimă pentru organizarea unor evenimente social-culturale sau comerciale în aer liber”. Rampa de coborâre către malul Crişului Repede va fi amenajată lângă Podul Ladislau. Mobilierul stradal ar trebui să se potrivească celui din Piaţa Unirii.

Primarul Ilie Bolojan a menţionat însă că nu este mulţumit de soluţia propusă de Poliart, el preferând ca clădirea ce va fi amenajată în piaţetă să fie deosebită, ultramodernă, care să iasă în evidenţă. În aceste condiţii, el a anunţat că, odată preluat proiectul de amenajare a terenului, se va organiza licitație pentru o altă soluție arhitecturală pentru clădire. Termenul prevăzut pentru amenajarea piaţetei este de 12 luni

Odată cu votul dat ieri în Consiliul Local, costul total al proiectului se va ridica la 53,1 milioane lei fără TVA.