Municipiul Oradea va avea treceri de pietoni iluminate inteligent, pentru siguranța în trafic. 26 de astfel de amplasamente au fost predate constructorului miercuri, 21 iulie, în vederea iluminării cu LED, urmând să fie dat ordinul de începere al lucrărilor.

 

Proiectul face parte din portofoliul de proiecte derulate prin programul de bugetare participativă, fiind propus de cetățeni și are ca obiectiv reducerea semnificativă a riscului de producere a accidentelor grave. Trecerile vor fi iluminate începând cu lăsarea serii și pornirea iluminatului public stradal. În momentul în care pietonul se va pregăti să traverseze, se va declanșa senzorul de mișcare, iar lumina se va intensifica pe toată lățimea trecerii de pietoni. Pentru realizarea iluminării cu LED, se vor monta stâlpi metalici tubulari de tip SMT racordați la rețeaua electrică, care devin astfel suport pentru corpurile de iluminat, care vor fi montate la cca 8 m înălțime, dar și pentru senzorul de mișcare, care va fi montat la cca 4 m.

Trecerile de pietoni care vor fi iluminate cu LED se află pe următoarele străzi: str. Cazaban, str. Oneștilor, str. T. Vladimirescu, B-dul Decebal, B-dul Dacia, str. Transilvania, Parcul Petofi, B-dul Ștefan Cel Mare, str. Matei Corvin, Calea Clujului, Parcul 1 Decembrie, str. Meșteșugarilor, str. Lăpușului, str. Sextil Pușcariu, Calea Aradului, str. Seleușului și str. Războieni. Totodată, pe stâlpi se vor monta casete luminoase pentru presemnalizarea trecerii de pietoni. Lucrările sunt realizate de S.C. Ritmoteh S.R.L. Oradea, valoarea investiției fiind de 424.000 lei (fără TVA). Termenul de execuție a lucrării este de 5 luni.

În Oradea, sunt mai mult de 200 de treceri de pietoni nesemaforizate, intenţia municipalității fiind ca anual să ilumineze noi treceri.