Constructorii au început lucrările pe tronsonul 2 al Inelului Rutier Metropolitan, cuprins între Oșorhei și Băile Felix, care are o lungime de 8 km. Potrivit Consiliului Judeţean Bihor, stadiul lucrărilor este avansat pe primii 3 km, din Oșorhei până în dreptul localității Cheriu.

 

Pe porţiunea de drum dintre Oşorhei şi Cheriu, s-a excavat stratul de pământ vegetal, s-a consolidat terenul și s-a așternut primul strat de balast. În prezent, se desfășoară lucrări de compactare, profilare a șanțurilor și execuție a podețelor de pe traseu.

„Ne propunem ca până în luna noiembrie să deschidem circulației acest prim tronson de 3 km, care poate funcționa independent de restul traseului, asigurând conexiunea dintre Cheriu și Oșorhei. În primăvara anului viitor, întregul inel metropolitan, în lungime de 17 km, între Oșorhei - Băile Felix - Nojorid, va fi deschis circulației. Nu poate fi deschis anul acesta din cauza lucrărilor complexe de la cele două viaducte de pe traseu”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Lucrările la lotul 1 al inelului metropolitan, cuprins între Băile Felix și Nojorid, se concentrează la viaductul peste DN76 și la capătul traseului înspre Nojorid.

Reamintim că a fost necesară revizuirea documentațiilor proiectului, în urma deciziei Curții de Apel Cluj. Modificările au impus încadrarea Inelului Metropolitan în clasa tehnică III, de tip druml național.

Lotul 1 are o lungime de 9 kilometri și este cuprins între Nojorid și viaductul care se construiește peste DN76, la ieșirea din Băile Felix. Lucrările sunt executate de asocierea formată din firmele Asfamixt (lider), OPR Asfalt și Dacia Faber. Termenul de execuție este de 18 luni, iar valoarea contractului este 70.143.942,59 lei, fără TVA.

Lotul 2 este cuprins între km 9+055 – 17+017. Traseul pornește de la viaductul din Băile Felix, ocolește localitățile Băile 1 Mai și Cheriu și se termină în Oșorhei. Lucrările sunt executate de firma PORR Construct, cu un termen de 18 luni pentru finalizarea proiectului. Valoarea contractului este de 81.688.374,45 lei, fără TVA.

Inelul metropolitan va asigura legătura cu drumurile naționale DN1, DN 76 și DN 79, înspre Cluj-Napoca, Deva și Arad, și cu centurile din zona metropolitană a Municipiului Oradea, respectiv centura Oșorhei, centura Nojorid și centura Sânmartin.

Pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și Primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

Finanțarea proiectului de infrastructură este asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național „Anghel Saligny”, din alocările Consiliului Județean Bihor și ale Primăriei Municipiului Oradea.