În ultima ședință de Consiliu Local a fost aprobat proiectul privind autorizarea executării lucrărilor, a indicatorilor tehnico-economici rezultați, respectiv a coridorului de expropriere aferent lucrării de utilitate publică „Construire drumuri colectoare și pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal din Oradea”, proiect în valoare de aproximativ 11,5 milioane euro.

După discuțiile pe care municipalitatea le-a avut cu Compania Națională de Infrastructură Rutieră și în urma solicitărilor venite de la CNAIR, au fost modificați indicatorii tehnico-economici, astfel că noul proiect prevede realizarea pasajului cu patru benzi de circulație, câte două pe sens.

„Această nouă investiție va reprezenta un nod rutier important care va conecta Oradea la autostrada A3, asigurând o circulație fluidă în zonă, precum și accesul la viitorul centru logistic intermodal”, a precizat primarul Florin Birta.

Valoarea investiției se ridică la aproximativ 68 de milioane de lei inclusiv TVA și cuprinde 3 obiective.

Primul este pasaj peste sensul giratoriu amplasat peste DN1 în lungime de 1,43 kilometri care se suprapune cu traseul drumului național începând de la kilometrul 634+222. Pasajul proiectat are o lungime de 72 de metri determinată de dimensiunile sensului giratoriu pe care-l traversează și de lungimile de vizibilitate la intrarea în sens, la care se adaugă lungimea celor două rampe de acces de 295 de metri și zone de racordare la profilul de tip existent al drumului.

Al doilea obiectiv îl reprezintă drumul colector în lungime de 2.220 de metri amplasat pe partea dreaptă a Drumului Național paralel cu acesta, unde se intersesctează în girația proiectată a drumului de legătură centura Oradea-A3-Biharia-Borș. Între kilometrul 636+310 și 637+025, traseul se suprapune cu pista de bicicliști existentă, fiind astfel nevoie ca aceasta să fie restabilită adiacent drumului proiectat, în exteriorul trotuarului. Se vor menține parametrii pistei existente. Trotuarul proiectat se va continu până la ultima intersecție, respectiv la km 636+900.

Cel de-al treilea obiectiv îl reprezintă drumul de acces la Centrul Intermodal, un drum cu o lungime de 655 metri, al cărui traseu se termină la viitoarea poartă de acces a Centrului de Transport Intermodal.  Traseul străzii proiectate este compus din 3 aliniamente racordate în plan prin 3 curbe. Primele două curbe sunt succesive de sens contrar având ambele raze de 25 de metri, iar ultima curbă are raza de 40 de metri, fiind amenajată în spațiu pentru o viteză de proiectare de 30 km/h, fiind necesare supralărgiri și supraînălțări. Pe alinimanet s-a impus limita de 50 km/h.