Lucrările de asfaltare a drumului de legătură dintre Oradea (zona Podgoria) și Oşorhei (satul Fughiu) au fost finalizate săptămâna trecută. Drumul oferă o alternativă mai scurtă de acces în Oradea pentru persoanele care vin din localităţile Husasău de Criş, Ineu, Botean, Bălaia, Burzuc, Chioag.

Investiția a vizat modernizarea drumului existent de legătură între Municipiul Oradea (strada Podgoriei, de la zona neasfaltată), până la intersecția dintre localitățile Husasău de Criș și Fughiu (comuna Oșorhei), având o lungime estimată de aproximativ 3,6 km și două benzi de circulație (câte una pe sens), cu o lățime de 2,75 m fiecare. Faţă de traseul prin DN1, acest drum de legătură, împreună cu DJ 77G şi DJ 767A, oferă o alternativă mai scurtă de acces în Municipiul Oradea pentru localităţile Husasău de Criş, Ineu, Botean, Bălaia, Burzuc, Chioag.

„Acest drum va permite un acces mai bun la proprietățile din zona Podgoria şi va face ca cei care vor să ajungă la Oradea din zonele Husasău de Criş şi Fughiu să economisească timp şi bani. Mulțumesc colegilor de la Zona Metropolitană, gestionarii proiectului, precum și conducerii Primăriei comunei Oşorhei, cu care am realizat împreună investiția. Pe teritoriul Oradiei, lucrările au fost mai dificile din cauza rețelelor subterane și porțiunii înguste a zonei. Le cerem scuze riveranilor pentru neajunsurile și deranjul generat de aceste lucrări. Lucrăm și la un alt proiect important pentru a ușura ieșirea din Oradea spre Cluj. Până la sfârşitul acestei luni vom prezenta varianta de ocolire a localității Oşorhei. Căutăm finanțare şi pentru acest proiect. Sunt convins că anul viitor vom începe şi această lucrare, în parteneriat cu Primăria Oşorhei”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Lucrările au fost executate de asocierea dintre Drumuri Bihor, Institutul de Cercetări în Transporturi – Incertrans și Drum Asfalt. Investiția a fost contractată la valoarea de 4.493.612,42 lei fără TVA, durata de realizare a contractului fiind de 12 luni. Investiția s-a realizat pe baza a două contracte de execuție. Primul, „Modernizarea drumului de legătură dintre Municipiul Oradea și comuna Oșorhei”, în valoare de 6.587.456,13 lei fără TVA, a vizat următoarele lucrări: structura rutieră a drumului alcătuită din 25 cm balast, 15 cm piatră spartă, 5 cm mixtură  asfaltică strat de binder BAD 22,4 și 4 cm mixtură asfaltică strat de uzură BA16; bordură și rigolă drum (bordură culcată) în lungime de 3,6 km; accese la proprietăți și drumuri laterale (pe o lungime de 15,00 m); podețe pentru evacuarea apelor pluviale; ziduri de sprijin în lungime de aproximativ 900 m; șase stații de autobuz, câte trei pe fiecare parte a drumului; lucrări pentru siguranța circulației; relocare stâlpi de iluminat. În cadrul celui de-al doilea contract, „Execuție lucrări trotuare și canalizare pluvială pentru drumul Oradea – Oșorhei”, în valoare de 2.301.903,12 lei fără TVA, au fost realizate următoarele categorii de lucrări: trotuare cu o lățime medie de 1,00 m pe partea stângă a drumului; canalizare pluvială discontinuă; decantoare și rigole prefabricate; puțuri absorbante pentru evacuarea apei pluviale.

Lucrările au fost finalizate pe ambele contracte, săptămâna aceasta urmând să aibă loc recepția lucrărilor.