Noua legătură pietonală de pe malul drept al Crișului Repede, care trece pe sub podul 1 Decembrie 1918 (Dacia), făcând legătura între Parcul Libertății şi Aleea Ștrandului, a fost finalizată.

Promenada are o lungime de aproape 300 m, pornește de la Aleea Anna Marossy, din zona restaurantului Crinul Alb și ajunge până la Hotel Continental.

„Aleea pietonală nou creată este o alternativă la traversarea prin pasajul subteran din Bulevardul Magheru, venind în întâmpinarea celor care vor să se recreeze, să se bucure de priveliștea și liniștea pe care o oferă apropierea Crișului Repede, evitând astfel traficul rutier. Noua legătură pietonală va putea fi folosită și de bicicliștii care doresc să evite Pasajul Magheru. Pentru siguranța pietonilor, pe toată lungimea aleii a fost montată o balustradă metalică de protecție”, susţine Primăria Oradea.

Lucrările au fost realizate de firma Drumuri Orășenești, în baza acordului cadru de întreținere, reparații străzi, poduri și trafic rutier în municipiul Oradea.

În primăvara acestui an, şapte ONG-uri (Centrul Regional de Supraveghere Ecologică, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Aqua Crisius, Ecotop, Oradea Civică, Life Tineret şi Learning Communities) au protestat faţă de proiectul iniţial al promenadei, care presupunea tăierea mai multor arbori. Ele au adresat o scrisoare deschisă Primăriei Oradea şi Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri în care cereau să lase lunca Crişului Repede verde. „Planificarea unei piste de biciclete sau a unei alei de promenadă pe malul drept, între podul Dacia şi podul Ferdinand, într-o zonă bine conservată din punct de vedere natural, deşi este prezentată ca fiind infrastructură necesară şi care promovează transportul durabil, ar antropiza şi acest ultim petec de natură din centrul oraşului”, se menţiona în scrisoare. O soluţie a fost amenajarea unei promenade cu traseu sinuos, printre copacii vizaţi să fie tăiaţi. Până la urmă, s-a acceptat această variantă, fiindă tăiaţi mai puţini arbori decât a fost prevăzut iniţial în proiect.