Consiliul Județean Bihor a lansat luni, 12 august, licitația pentru execuția a patru noi pasaje rutiere. Acestea vor fluidiza traficul pe cele mai aglomerate artere din Oradea, la ieșirile din oraș spre Arad, Cluj și Satu Mare.

Primele două pasaje rutiere se vor construi la ieșirea din Oradea spre Arad. Primul este subteran și va trece pe sub sensul giratoriu existent pe Centura Oradea. Următorul pasaj este suprateran și va trece peste sensul giratoriu existent de la intersecția cu intrările la centrele comerciale (Era Shopping Park și Oradea Shopping Center). Acestea sunt prevăzute cu pasaje pietonale subterane.

Un alt pasaj suprateran va fi situat deasupra sensului giratoriu actual la ieșirea din Oradea spre Oșorhei, în zona Cartierului Tineretului, lângă benzinăria OMV. Cei care vor dori să evite Oșorhei, vor avea alternativa de a circula pe centura localității, al cărei traseu pornește din același punct.

Cel de-al patrulea pasaj va fi construit la ieșirea din Oradea înspre Biharia, într-un nod rutier important, la intersecția cu drumul expres din zona comercială. Tot aici va fi prima coborâre de pe drumul de legătură dintre Oradea și Autostrada Transilvania.

Cele patru pasaje au o valoare totală estimată cuprinsă între 141 și 155 de milioane de lei, fără TVA, iar termenul de execuție este de 12 luni. Termenul de depunere a ofertelor este 24 septembrie 2024. Licitația este împărțită în 4 loturi și va fi publicată pe platforma SEAP: lotul 1 - Pasaj denivelat pe DN 19, intersecție cu Calea Bihorului, valoare estimată, între 35,4 și 39 mil. lei, fără TVA; lotul 2 - Pasaj denivelat pe DN 79, intersecție cu Centura Oradea, valoare estimată, între 35,5 și 39 mil. lei, fără TVA; lotul 3: Pasaj denivelat pe DN 79, intersecție cu drumurile colectoare din zona Aeroport, valoare estimată, între 34,7 și 38,2 mil. lei, fără TVA; lotul 4 - Pasaj denivelat pe Centura Oradea, intersecție cu Centura Oșorhei, valoare estimată, între 35,7 și 39,2 mil. lei, fără TVA.

Cele patru pasaje vor avea lungimi cuprinse între 400 și 570 de metri. Proiectele sunt rezultatul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea și CNAIR, iar finanțarea va fi asigurată din fonduri europene.