Municipalitatea orădeană a postat pe SEAP anunţul de participare pentru realizarea Piațetei Magnoliei. Data limită pentru depunerea ofertelor este 13 octombrie. Valoarea estimată este de peste 11 milioane lei.

Primăria Oradea are în curs de implementare o serie de proiecte care urmăresc amenajarea unor piațete de cartier pe suprafața Pieței Magnoliei din Cartierul Rogerius, în zona cuprinsă între Biserica „Sfântul Duh Mângâietorul" - Sala Sporturilor „Antonio Alexe" - Casa Tineretului şi Calea Alexandru Cazaban - cartierul Ioșia și în cartierul Nufărul, în zona McDonald's. Proiectul va fi realizat din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Prima investiţie care a fost scoasă la licitaţie este cea de reamenajare a Pieţei Magnoliei. „Pentru a realiza această investiție, Primăria Oradea a postat pe SEAP în data de 7 septembrie 2020, anunțul de participare CN 1024258 pentru realizarea Piațetei Magnoliei, cu data limită stabilită pentru depunerea ofertelor 13 octombrie 2020, iar informații suplimentare pot fi obținute accesând site-ul www.e-licitatie.ro - anunț de participare nr. CN1024258. Valoarea estimată a contractului este de 11.184.594,01 lei fără TVA, durata contractului fiind 18 luni”, a anunţat Primăria Oradea.

Proiectul propus urmărește „creșterea calității vieții la nivel zonal, prin reamenajarea Pieţei Magnoliei, urmărindu-se crearea unui spațiu prietenos, ușor accesibil și cu o atractivitate sporită în privința petrecerii timpului liber”.

În urma lucrărilor care vor fi efectuate se urmărește o reconfigurare a pieței pentru a permite accesul facil al pietonilor, redarea trotuarelor circulației pietonale, realizarea unui ambient plăcut și contemporan prin amenajarea spațiilor verzi. 

Totodată, prin acest proiect se propune înlocuirea pavajului existent cu pavaje din piatră naturală, amenajarea unei piste de biciclete, amenajarea de spații verzi cu gazon, arbori, arbuști, plante perene, care vor fi irigate. De asemenea, se va amenaja o fântână arteziană și se vor monta grupuri sanitare racordate la utilități. Piața Magnolia va beneficia de instalații sanitare de apă și canalizare menajeră și pluvială (rigole, geigere de preluare a apelor pluviale) și electrice (stâlpi de iluminat, spoturi înglobate în paviment). Proiectul prevede și execuția branșamentului de apă și a racordului la canalizare.

Se vor amenaja locuri de joacă pentru copii, urmând ca piața să fie prevăzută cu mobilier urban precum bănci, coșuri de gunoi, fântână de băut apă, pergolă pentru mascarea toaletelor ecologice , mobilier pentru locuri de joacă sau standuri de biciclete.

În luna august au fost aprobați indicatorii tehnico-economici și pentru realizarea piațetei Nufărul, iar în perioada următoare se va organiza licitația pentru realizarea piațetelor Nufărul și Cazaban.

„Ne preocupă creșterea calității vieții orădenilor, extinderea spațiilor pietonale și realizarea piațetelor de cartier. În acest fel, prin realizarea acestor piațete vom amenaja zone importante din cartiere, transformându-le în spații îngrijite și prietenoase. În fiecare din aceste zone vom crea spaţii urbane dedicate pietonilor, astfel încât acestea să devină centre de cartier bine definite, în care locuitorii orașului să își petreacă timpul liber”, susține viceprimarul Florin Birta.